Över 100 häktade i polisområde Malmö

Ett fortsatt högt tryck mot grova kriminella individer kombinerat med ett effektivt utredningsarbete har lett fram till över 100 personer just nu är häktade i polisområde Malmö.

- Runt 80 av de häktade är personer som är misstänkta för grova brott som skottlossningar, sprängningar och utpressningar och ett tiotal av dem har varit föremål för insatser inom Sluta skjut, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i Malmö.

Polisområde Malmö driver ett långsiktigt arbete mot de som har störst påverkan inom Malmös kriminella värld, vilket är samma individer som också har en stor negativ effekt för känslan av trygghet i staden. En viktig del av det här arbetet är Sluta skjut, en strategi för att minska och förebygga dödligt samt grovt våld bland kriminella grupperingar.

Efter fyra förhållandevis lugna inledande månader på 2021 skedde natten mellan den femte och sjätte maj tre detonationer inom loppet av 45 minuter på Docentgatan, Nydalavägen och Sörbäcksgatan.

- Efter de tre händelserna identifierades två grupperingar i staden som de mest våldsdrivande och polisen och samverkanspartners i Sluta skjut riktade då fullt fokus mot dessa grupperingar. Det ledde fram till att tio personer frihetsberövades för olika brott, berättar Mattias Sigfridsson.

Polisområde Malmö har sedan 2017 haft en stadig positiv trend med sjunkande siffror för detonationer. Det året inträffade 58 detonationer vilket kan jämföras med 17 för 2020. Under årets första sex månader har 16 detonationer skett.

- Under maj och juni skedde totalt nio detonationer vilket är en bekymmersam utveckling rörande just den typen av brott. Det är en särskild typ av hänsynslöshet att detonera ett explosivt föremål vid enentréport där vem som helst riskerar att skadas, säger Mattias Sigfridsson.

Även på sektionen för brott i nära relation, där exempelvis sexualbrott och brott mot närstående och barn utreds, är trycket högt på utredarna. I slutet av juni hade sektionen 15 personer häktade för olika brott.

- Trots att vi är mitt i semestertider så lägger vi stora resurser på att utreda brotten där personer är frihetsberövade, samtidigt som vi har personal i yttre tjänst som arbetar med att förhindra nya brott. Jag är otroligt stolt och tacksam över att personalen är så engagerad och jobbar så hårt för ett tryggt och säkert Malmö, avslutar Mattias Sigfridsson.