Polisen i Dalarna varnar för nytt bedrägerimodus

Polisen i Dalarnas län har den senaste tiden fått in flera anmälningar där en bedragare utger sig för att ringa från företaget Intrum Justitia.

Mannen som ringer säger att målsägaren har fått inkassokrav på grund av obetalda fakturor och att han kan hjälpa till att koppla över samtalet till målsägarens banks säkerhetsavdelning. Därefter blir målsägaren ombedd att logga in med sin bankdosa och sedan sker olovliga transaktioner.

Under denna vecka har tre ärenden inkommit till bedrägerienheten i Dalarna. Samtliga målsägande har varit kvinnor födda 1942. Det finns ingen geografisk koppling då personerna som utsatts bor på olika orter. Hittills har bedragaren kommit över flera hundra tusen kronor.

Vid frågor från media, kontakta förundersökningsledare Therese Sjöberg på bedrägeribrott Dalarna via 114 14. 

Så skyddar du dig:

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Detsamma gäller Swish! Swisha inte på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.