Polisens arbete vid gårdagens händelse på Hällbyanstalten

När larmet kom från Hällbyanstalten var det starten på en polisiär insats som pågick stora delar av dagen och kvällen. När kvällen summerades var de båda misstänkta gripna och ingen hade kommit till skada.

Det var vid 12.20 igår onsdag som larmet kom från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Enligt uppgifterna hade två intagna låst in sig i ett utrymme där de också under hot höll kvar två kriminalvårdare.

- Jag kan konstatera att polisregion Öst reagerade snabbt på det inkomna larmet och säkerställde att resursen som fördelades dit var både stor och med rätt kompetens. Det var avgörande att vi tidigt fick en bra överblick över situationen tillsammans med Kriminalvården och sen kunde agera tillsammans utifrån det, säger Christer Sjöqvist, till vardags lokalpolisområdeschef i Eskilstuna men under gårdagen kommenderingschef i polisens särskilda händelse.

Insatsen pågick i cirka 9 timmar där personal med specialkompetens fanns på plats från både polisen och Kriminalvården. Kontakt togs med de två intagna och efter långa förhandlingar slutade det hela med att de två kriminalvårdarna kunde friges i omgångar samt att de två intagna kunde gripas.

- Läget var väldigt komplext för både oss och Kriminalvården. Målbilden var att lösa situationen genom förhandling där ingen person skadades. Nu lyckades vi med det men jag vill ändå vara tydlig med att vi ser på detta som mycket allvarliga brott som behöver utredas, säger Christer Sjöqvist.

De två misstänkta fördes efter gripandet till polisens lokaler där de ska förhöras om ärendet. Båda anhölls senare av åklagare. En förundersökning är inledd rubricerad som människorov i två fall. Brottsrubriceringar kan tillkomma eller ändras under utredningens gång.

- Utredningen kommer ta tid och det spelar ingen roll här att de redan avtjänar ett straff. Vi utreder det som vilket grovt brott som helst, åklagare tar beslut om eventuellt åtal och därefter är det upp till domstol att avgöra hur ett eventuellt straff blir, säger Christer Sjöqvist.

Lokalpolisområdet i Eskilstuna är väl medvetna om anstalten och har sedan länge upparbetade planverk för hur man ska agera i situationer som kan uppstå. De kommer nu att uppdateras efter gårdagens händelse.

- Det handlar om en tydlig bild för hur vi ska agera ihop med Kriminalvården om något händer. Här får vi ta tillfället i akt att se över de planerna när vi nu har färsk erfarenhet att plocka med oss framåt. Alla ärenden måste ses på som unika men erfarenheter gör oss bättre rustade att möta dem, säger Christer Sjöqvist.   

Kontaktperson för media

Christer Sjöqvist, kommenderingschef vid gårdagens insats. Till vardags lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Finns tillgänglig för intervjuer idag torsdag mellan klockan 13-15.

Boka intervju via pressansvarig Tommy Thorngren.