Stockholmspolisens brottsförebyggande aktionsgrupp DISA visar goda resultat

Poliser pratar med folk

Bild: Elisabet Oyarzún Fransson

Sedan januari 2021 har 75 personer gripits, cirka 35 kilo narkotika har tagits i beslag, 110 000 narkotikaklassade tabletter, exempelvis ecstasy, många rattfyllor har stoppats och ett 30-tal efterlysta personer har påträffats.

Stockholmspolisens aktionsgrupp DISA jobbar fokuserat och prioriterat mot kriminella nätverk i syfte att reducera deras närvaro och ingripa mot brottslighet. Det gäller narkotika, vapen, penningtvätt och trafikbrott. Gruppen lägger stort fokus på att försöka stoppa unga personer från att nyrekryteras till den kriminella miljön och arbetet består därför till stor del av att prata och nå fram till unga personer som rör sig i Stockholm.

- Vi vill att de unga ska inse att den kriminella världen inte är någonting för framtiden, säger aktionsgruppens chef Kristoffer Samsing.

Gruppen fokuserar på de befintliga öppna drogscenerna i syfte att minska narkotikahandelen, hjälpa ungdomar och förhindra missbruk, beivra brottslighet och vapen i samhället samt stoppa olika slags trafikstörningar. Sedan årets början har 550 polisanmälningar skrivits och 320 förhör genomförts.

 - Jag är mycket glad över att vi gjorde denna satsning. Med en förhållandevis liten grupp av dedikerade poliser har DISA-gruppen på kort tid visat riktigt bra resultat. En av deras viktiga uppgifter är att motverka att unga faller in i den kriminella världen, vilket de tagit på stort allvar, säger Mattias Andersson polisområdeschef Stockholm city.

Om aktionsgrupp DISA

DISA-gruppen jobbar fokuserat mot befintliga öppna drogscener i syfte att minska narkotikahandeln, hjälpa ungdomar och förhindra missbruk, stoppa trafikstörningar, rattonykterhet och de ska ha koll på personer med kopplingar till kriminella nätverk som hanterar vapen, narkotika och dylikt.    

Det geografiska området sträcker sig över hela Stockholms län med fokus på innerstan och Södermalm.