745 kokainköpare i omfattande utredning

Påsar med kokain

Sju dagar i veckan såldes portionsförpackat kokain via så kallade "säljlurar". Bild: Polisen

Köparna har identifierats under förundersökningen mot fyra män som sju dagar i veckan sålt kokain på ett yrkesmässigt sätt.

Under knappt två månader under våren kunde polisens spanare följa hur de fyra göteborgarna i 20-årsåldern sålde kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott.

Sju dagar i veckan, vardagar som helger, gjordes köpen upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

745 köpare – möjliggörare för grov organiserad brottslighet

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar. Till dessa har polisen kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse. De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Kan förvänta sig att polisen knackar på

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, konstaterar Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

Fakta kokainköpare

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor.

Cirka 80 köpare har delgivits misstanke om brott.

  • 36 procent har barn under 18 år
  • 36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i ”välbärgade områden”, 3 procent är bosatta i utsatta områden
  • 77 procent är tidigare ostraffade
  • Köpen sker alla dagar i veckan