Brev om A-traktorer skickas ut i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa

A-traktor

Lokalpolisområde Nyköping har tillsammans med flera kommuner skickat brev till dem som står som ägare av en A-traktor. Syftet är att stötta föräldrar och informera om hur en A-traktor fungerar.

Anledningen till att Polismyndigheten och kommunerna skickar brev direkt till föräldrarna är att polisen får in allt fler samtal om A-traktorer som ”buskör”.

Den 15 juli 2020 förändrades kraven på en A-traktor vilket innebär att det har blivit enklare att manipulera hastigheten. A-traktorer har blivit enklare att manipulera så att de kan gå lika fort som en vanlig bil. Detta kan skapa mycket farliga situationer eftersom föraren varken har mognad eller utbildning för att köra en personbil. Dessutom har en A-traktor inte samma krav på trafiksäkerhetsutrustning som en personbil.

Per Lindberg och Mattias Hedström som är kommunpoliser i lokalpolisområde Nyköping, är de som har tagit initiativ till informationen till föräldrarna.

– Föräldrar litar på sina barn och vill gärna tro att deras barn kör lagligt med sin A-traktor. Men fel hanterad kan en A-traktor vara livsfarlig för de som färdas i och de som befinner sig utanför traktorn. Därför uppmanar vi nu föräldrarna att ta ett större ansvar och bli mer delaktiga i barnens intressen, säger Per Lindberg.

Om en A-traktörförare kör över den tillåtna gränsen på 30 km/tim eller begår andra trafikbrott som upprepade trafikförseelser, fortkörning och olovlig körning, hamnar man i belastningsregistret. Då kan man också få en så kallad spärrtid, vilket innebär att man får vänta upp till tre år med att ta körkort för personbil.

– Som förälder är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt. Det värsta som kan hända är faktiskt inte att bli tagen av polisen. Det värsta är förstås att ditt barn förolyckas i en olycka som inte hade inträffat om traktorn varit laglig. Vi vill inte att någon ska skadas allvarligt eller dö i trafiken, särskilt inte barn, säger Mattias Hedström.

Vid frågor kontakta:

Kommunpolis Per Lindberg - Nyköping
per-m.lindberg@polisen.se

Kommunpolis Mattias Hedström - Oxelösund, Trosa och Gnesta
Tel.nr 010-566 99 78