Dom gällande grovt brott i Falun den 8 mars

Nu har det kommit dom i ett ärende gällande ett grovt brott som skedde i Falun den 8 mars i år.

Tingsrätten gick inte på åklagarens linje om att döma mannen till försök till mord alternativt försök till dråp utan dömde mannen för grov misshandel, vilket var åklagarens tredjehandsyrkande, till 1 år och 6 månader i fängelse.

Förundersökningsledaren för Grova brott i Dalarna, Rebecca Roos, säger att domen är lite klen med tanke på de skador som den utsatta mannen fick men hon är ändå mycket nöjd med det gemensamma arbete man genomförde, att man snabbt gjorde många utredningsåtgärder i ärendet och att åklagare och polis arbetade offensivt bland annat i sitt sökande efter den misstänkta mannen.

Händelsen i korta drag.

En person ringer till SOS-alarm strax före halv 2 den 8 mars och berättar att flera personer har varit i bråk vid Norra Järnvägsgatan i Falun och att det har varit en kniv eller machete inblandad. En man skall vara svårt skadad och blöder mycket. Det kommer fler telefonsamtal om händelsen då detta är mitt på dagen och det rör sig en hel del personer i denna del av Falun.

Efter ett intensivt utredningsarbete som involverade flera olika enheter i Dalarna och Stockholm kunde en man anhållas efter att han anmält sig själv till Polisen i Falun. Detta efter att han fått information från flera olika håll om att Polisen sökte honom med anledning av brottet och att Polisen skulle fortsätta söka efter honom till det att han blev hittad. Mannen blev anhållen den 10 mars.

Mannen, som är född 1998, har under utredningens gång hävdat att han handlat i nödvärn men man har inte hittat något som styrker att så var fallet. Bland annat visade den rättsmedicinska undersökning man gjorde av mannen, när han blev anhållen, att han inte hade några skador som styrker att han varit utsatt för våld i samband med brottet.

Man har inte hittat något egentligt motiv för brottet men den misstänkta mannen och den utsatta mannen känner varandra sedan tidigare. Man har inte heller hittat den kniv eller machete som skall ha använts vid brottet.

Trots detta döms alltså mannen till fängelse.

-Det är ett allvarligt brott, på allmän plats, mitt på dagen då många personer är ute och handlar och promenerar i området. Det är viktigt att vi visar att vi gör allt vi kan för att skydda allmänheten och utreda brott som dessa. Det är viktigt att vi samarbetar och att vi kraftsamlar tidigt, då blir resultatet så bra som det kan bli, säger Rebecca Roos.