Falsk konst i fokus på Polismuseet

Bild av en målning på ett staffli

Idag 17 juni öppnar Polismuseet i Stockholm igen efter att ha varit stängt sedan oktober. Samtidigt blir det premiär för den nya utställningen ”Konsten att förfalska” där vi får ta del av allt från beslagtagna målningar till kända fall genom historien.

Vad är egentligen ett falskt konstverk? Kan man lära sig skilja mellan en falsk och en äkta målning? Och om det inte är förbjudet att måla av ett konstverk eller härma någons stil, när blir då en konstförfalskning ett brott? Detta är några av frågorna som utställningen ”Konsten att förfalska” försöker besvara när Polismuseet slår upp sina portar idag.

Med hjälp av konstutredare Peter Lloyd på Citypolisen i Stockholm har Polismuseet samlat ihop ett urval av målningar som cirkulerat på konstmarknaden innan de på olika sätt väckt misstankar hos polisen och beslagtagits. I utställningen visas målningar som absolut inte är målade av Pablo Picasso, Jenny Nyström eller Bengt Lindström men som bär deras förfalskade signaturer. Henrik Peterson, museipedagog på Polismuseet, berättar:

– Det här är en chans för människor att se några av polisens beslagtagna konstverk, ta del av klassiska fall och även fundera över sitt eget seende. Vad kan jag bedöma? Vad ligger i mina egna föreställningar och förväntningar, och vad ligger i själva bilden? Dessutom leker vi med själv begreppet konst: Om du var stolt över din tavla när du trodde att den var äkta, vad har förändrats nu när du vet att den är falsk?

Besök också polismuseets hemsida för att läsa mer om de åtgärder som vidtagits för att minska smittspridning.

Läs mer om utställningen på Polismuseets webbplats

Polismuseets uppdrag

Polismuseet har samma uppdrag som polisen: Att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Verksamheten utgår från grundläggande frågor om hur svensk polis ser ut, vad polisen gör och vilken roll polisen har i ett demokratiskt samhälle.

En annan viktig del av Polismuseets arbete är att ta upp aktuella ämnen och förmedla nyanserade bilder och insikter som bidrar till att förebygga brott.