Fängelse och utvisning för stöld med störsändare

De två män som stått åtalade för att med störsändare ta sig in i bilar och stjäla föremål, dömdes för grova stölder och grovt häleri. Den ene fick fängelse i ett år samt utvisning, den andre fängelse i 18 månader.

I början av mars grep polisen en man som hade en störsändare i fickan. Hemma hos honom hittade man en mängd datorer och värdefulla föremål till ett sammanlagt värde av ungefär en miljon kronor. Ytterligare en man greps och de båda misstänktes ha använt störsändare för att slå ut signaler från elektroniska bilnycklar och på så sätt snabbt komma in i fordon utan att orsaka några skador.

I början av juni åtalade åklagare Axel Christensson de bägge männen för grovt häleri och grova stölder och den 17 juni kom domen från Södertörns tingsrätt: fängelse i sammanlagt två år och sex månader och utvisning för en av dem.

– Sådana här brott är svåra att klara upp, men den här gången har vi glädjande nog kunnat bevisa att gärningsmännen befunnit sig nära brottsplatsen vid tidpunkten för brotten, och det har rätten tagit hänsyn till, säger Monica Krüger, gruppchef vid Gränspolisen i Stockholm.

Under de tre och en halv rättegångsdagarna presenterades även annan bevisning som fått tingsrätten att konstatera att det är ställt bortom rimligt tvivel att männen hjälpts åt med stölderna.

I samband med åtalet publicerade polisen följande artikel.