Flera utsatta för halsbandsryckningar

Bild på person i tunnel.

Genrebild. Bilden har inget med händelserna att göra. Bild: Anna Hermansson/Polisen

Flera utsatta för halsbandsryckningar i centrala Göteborg och på Hisingen. Många äldre drabbade.

Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsperson, eller personer, med tanke på tillvägagångssättet – att man rycker av halssmycken från personen genom att distrahera dem.

– I de senaste händelserna har det handlat om att tillexempel hälsa, krama eller knuffa till personen – för att i samma sekund ”rycka” av personens halssmycke. I många av fallen har det handlat om rån av äldre personer, säger Dick Henriksson, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Hisingen.

Händelserna under de senaste dagarna har främst skett på Hisingen och i de centrala delarna av Göteborg.

– Vi utreder just nu sambandet mellan händelserna, säger Dick Henriksson.

Polisen jobbar aktivt med utredningarna genom att hålla förhör, inhämta vittnesuppgifter, kartlägga gärningspersoner och tillvägagångssätt. Utredningar som är beroende av att få in vittnesuppgifter.

Har du sett eller hört något – eller har du blivit utsatt?

Ring 114 14 och berätta vad du sett. Din berättelse om händelsen och signalement kan vara avgörande för att klara upp flera brott. Har du blivit utsatt eller bevittnat ett pågående brott – ring 112.

Utsatt för rån – tänk på att

  • Gå igenom vad du blivit av med och hur personen såg ut, så att du kan ge en så bra beskrivning som möjligt vid anmälan
  • Fysiska skador bör dokumenteras, helst fotograferade av en läkare, som bevismaterial i den fortsatta rättsprocessen.
  • Om det är möjligt lämna kontaktuppgifter om personer som har sett vad som hänt till polisen. Tänk på att inte städa och plocka undan på brottsplatsen innan polisen varit där. Vid en teknisk undersökning finns möjlighet att samla in spår från gärningsmannen, såsom dna. Möjligheten finns då att brottet kan lösas längre fram om gärningsmannen till exempel grips för ett annat brott. Om du städar innan polis varit på platsen kan spåren försvinna.

Läs mer här: polisen.se/utsatt-for-brott