Förhöjd risk för bostadsinbrott i Västerbotten

Under torsdagen anmäldes ett inbrott i Vilhelmina och det finns indikationer på att fler bostadsinbrott kan ske den närmsta tiden, framför allt i Västerbottens län.

Bostadsinbrottet i Bergbacka, Vilhelmina, har skett någon gång mellan tisdag kväll och torsdag förmiddag, men troligtvis under natten mot torsdag. Under torsdagen genomfördes en brottsplatsundersökning och det har konstaterats att det finns flera likheter i tillvägagångssätt jämfört mot tidigare inbrottsserier.

Under torsdag kväll inkom även en anmälan om att en misstänkt stulen cykel hittats på en gård i närheten. Vid tidigare inbrottsserier misstänks gärningspersonerna ha använt stulna cyklar för att ta sig till och från brottsplatserna.

Polisen i Västerbotten ser sammanfattningsvis tydliga tecken på att personer som kan sättas i samband med tidigare bostadsinbrott finns i länet.

– Vi ser en risk för fler inbrott i närtid och vill därför uppmana allmänheten till extra vaksamhet. Vi har även informerat flera grannsamverkansområden om vad som kan vara på gång, säger Kristoffer Morén vid brottssamordningen i polisregion Nord.

Polisen är intresserade av iakttagelser av okända personer och fordon som rör sig runt bostäder eller på annat vis väcker misstankar. Polisanmäl alltid även en cykelstöld i närtid.

Polisanmäl och lämna tips till polisen via telefonnumret 114 14. Ring 112 vid ett pågående brott.

Skydda ditt hem mot bostadsinbrott

Här är några tips på hur du kan minska risken för bostadsinbrott. Tänk även på att förvara cyklar inomhus för att försvåra för tjuvarna. Fler tips finns på polisen.se: Bostadsinbrott – skydda dig

  • Många inbrott sker när målsägarna är bortresta. Brott i bostäder förebyggs bäst med hjälp av samverkan mellan grannar. Hjälp varandra att ta hand om bostäderna, lämna helst inte något hus obevakat.
  • Lås ytterdörren även om du är hemma. Handväskor, plånböcker och nycklar i hallen är ett lätt byte för tjuvar.
  • Ha bra lås. Det finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.
  • Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar.
  • Undvik om möjligt att förvara värdesaker såsom guld och kontanter i bostaden. Ifall du har värdesaker hemma, lämna dem inte kvar när du reser bort. Ta med dem eller lämna dem hos som personer du litar på. Ge inte tjuven möjligheten att göra sig vinning – det göder fler bostadsinbrott.

Presskontakt

Kristoffer Morén
Brottssamordning, polisregion Nord
Telefon: 072-543 23 80