Greps vid pågående åldringsbedrägeri

Under måndagen greps en man i Helsingborg när han genomförde ett åldringsbedrägeri mot en äldre dam genom att lura till sig ett bankkort.

Måndagen den 31 maj utsattes en 90-årig dam i Helsingborg för bedrägeri. Den drabbade damen fick telefonsamtal från en person som påstod sig komma från bankens säkerhetsavdelning. Det påstods att bankkortet var kapat  och skulle bytas ut genom att damen skulle överlämna kortet med kod till en banktjänsteman som skulle komma på hembesök. 

Den misstänkte mannen i 20 års åldern, som falskt utgav sig för att vara banktjänsteman, hämtade damens kort med kod vid ett besök vid hennes bostad men polisens spanare fanns på plats vid händelsen. 

Den misstänkte försökte undkomma polisens spanare genom att springa men fångades snabbt in och greps misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Mannen  anhölls senare.  

- Vi jobbar intensivt med mängder av åtgärder för att stoppa åldringsbedragarna. Att spana på misstänkta personer är en av flera åtgärder. I detta fallet blev det bra resultat och vi kunde gripa en bedragare på bar gärning, förklarar gruppchef Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i region Syd. 

Den misstänkte mannen ingår troligtvis i en brottskonstellation som ligger bakom ett stort antal åldringsbedrägerier i södra Sverige. Det pågår nu ett intensivt utredningsarbete för att kunna binda den misstänkte till fler brott samt även för att förhoppningsvis kunna binda fler gärningsmän till dessa brott. 

Förundersökningen leds av kammaråklagare Arvid Wachtmeister, södra Skånes åklagarkammare.

Bedrägeri - skydda dig