Insats mot gatulangning – över 100 misstänkta

Två manliga poliser promenerar framför en trappa.

Bild: Polismyndigheten

I fyra dagar har lokalpolisområde Norrmalm bedrivit en gatulangningsinsats i Stockholm city. Åtta personer greps för att ha sålt narkotika.

Totalt är 106 personer misstänkta för narkotikabrott efter insatsen, där 92 personer har fått lämna urinprov då de misstänks ha brukat narkotika. Åtta personer greps misstänkta för narkotikabrott i överlåtelsesyfte. 

Kokain och Cannabis vanligast

Flertalet av brottsmisstankarna uppstod på Hornsberg strand på Kungsholmen, runt Odenplan samt under en riktad kontroll mot en uteservering. Vid kontrollen mot uteserveringen blev 25 personer misstänkta för narkotikabrott. De vanligaste drogerna som togs i beslag under insatsen var cannabis och kokain.

– Det är väldigt mycket narkotika i omlopp och vi konstaterar att förvånansvärt många har normaliserat användandet av narkotika, säger Mattias Brunn, polisinsatschef. 

– Vad många inte tänker på är att användandet av narkotika direkt eller indirekt stödjer de kriminella nätverken.

Hornsberg Strand i fokus

Insatsen har bedrivits i hela Stockholm city, men extra fokus har lagts på Hornsberg strand då det fina vädret har bidragit till att det samlats mycket människor längs det populära promenadstråket. Flera av de personer som blivit rapporterade och frihetsberövade för brotten vid Hornsbergs strand har också kopplingar till kriminella nätverk.

– Under insatsen har vi haft en god samverkan med såväl Sjöpolisen och  Kustbevakningen som Ungdomsjouren, säger Mattias Brunn.

Narkotikainsatsen i siffror

  • 100 män misstänkta för brott
  • 6 kvinnor misstänkta för brott
  • 8 personer frihetsberövade misstänkta för narkotikabrott, överlåtelse
  • 92 personer misstänkta för eget narkotikabrott, bruk
  • 43 personer misstänkta för narkotikainnehav
  • 12 personer under 18 år misstänkta för brott
  • 33 personer i åldern 18-23 år misstänkta för brott