Insats mot prostitution – polisen kontaktar köparna

Förra veckan genomförde polisen i Stockholm en insats mot prostitution där 26 personer greps misstänkta för köp av sexuella tjänster.

Under sju dagar arbetade Södermalmspolisen med spaning och tillslag på olika adresser i Stockholm. Det är årets andra insats i Polisområde city riktat mot prostitution. 26 personer har gripits misstänkta för köp av sexuella tjänster.

– Det anmärkningsvärda denna gång är minskningen av antalet sexköpsannonser i Stockholms city. Tidigare insatser har vi haft hundratals unika annonser, denna gång knappt 30, säger Linnea Horgby, en av insatsledarna för insatsen.

– Vi tror att de riktade insatserna i år och förra året har påverkat verksamheten till att flytta från citykärnan.

Polisinsatsen har denna gång arbetat med en ny metod för att minska antalet sexköp.

– I vår kontakt med personer som befinner sig i prostitution har vi fått tillgång till telefonnummer till män som har kontaktat dem. Vi har då kontaktat dessa män och erbjudit dem vård för att komma tillrätta med sitt missbruk och därigenom förebygga att de begår brott, säger Elin Sjögren, insatsledare.

Polisen kontaktade 184 potentiella köpare under insatsen, av dessa tackade en femtedel ja till hjälp.

– Arbetet syftar till att ge hopp till både köpare och till dem som befinner sig i prostitution. De män som ännu inte köpt sex ska få en chans till hjälp innan något brott begås, vilket på sikt förhoppningsvis minskar antalet sexköpare. En minskad efterfrågan påverkar i längden kvinnornas situation då de inte kommer behöva sälja sig till de män som istället valt att arbeta med sina problem, säger Elin Sjögren.

Fakta om insatsen

  • 25 personer greps och lagfördes för köp av sexuella tjänster.
  • Polisen utfärdade böter på 165 550 kr under insatsveckan, allt genom utredningskonceptet Snabbare lagföring.
  • Andra brott som uppdagats i dessa miljöer är narkotikabrott och brott mot knivlagen.