Strukturerat polisarbete har lett fram till åtal för mordförsök vid Svartån

Den 14 juni väcks åtal mot den man som misstänks för försök till mord vid Svartån i centrala Västerås. Ett strukturerat arbete har lett fram till att mannen kan gripas och sedermera även kan åtalas.

22 februari klockan 21.09 larmas polis till området vid Svartån och Domkyrkan i centrala Västerås med anledning av en misstänkt skottlossning.

På platsen anträffas en man skjuten som kort därefter förs med ambulans till sjukhus med livshotande skador.

Patrullerna på plats får snabbt i uppgift att spärra av brottsplatsen och påbörja en brottsplatsundersökning för att säkra spår och hålla förhör med personer som befunnit sig i närområdet. Här säkras fynd, två tomhylsor, som blir viktiga i den inledda förundersökningen gällande försök till mord. Personal från både polisområde Västmanland och lokalpolisområde Västerås har varit inblandade i förundersökningsarbetet.

Man grips misstänkt för försök till mord

Polisen får snabbt fram ett namn på en misstänkt gärningsperson. Den personen, en man, grips 4 mars i polisregion öst. Han förs till Västerås där förhörs hålls och han anhålls senare av åklagare. Mannen häktas kort därefter.

Några dagar efter att polisen sökt av brottsplatsen och närområdet påträffas ett vapen utomhus i närheten av brottsplatsen av en privatperson. Vapnet är laddat med flera patroner. Kalibern på det vapnet stämmer in på kalibern på de tomhylsor som anträffats på brottsplatsen.

Vapen hittas nära brottsplatsen

Vapnet och tomhylsorna har under våren analyserats av Nationellt forensiskt centrum, NFC. DNA hittas på flera delar av vapnet och på en patron som stämmer överens med den gripne mannens DNA. NFC kan även konstatera att tomhylsorna som hittats på brottsplatsen avlossats med det upphittade vapnet.  

Måndag, 14 juni, väcker kammaråklagare Ewa Henriksson åtal mot den häktade mannen.