Polisen på väg till normalläge vid Sergels torg, Stockholm

Poliser på Sergels torg

Bild: Polismyndigheten

Polisen har under flera år fokuserat på området Sergels torg och Klaraområdet i Stockholm och nu ser man effekterna - färre ordningsstörningar och färre anmälda brott.

Att Sergels torg, kallad plattan, har varit ett problemområde är välkänt. Det har varit mycket drogrelaterade brott, rån och allmänt stökigt under en lång tid. Efter att ha arbetat fokuserat i området under flera år ser polisen skillnad i form av färre anmälningar. Polispatruller märker också av att det är lugnare på plats. Den upplevda tryggheten hos medborgarna har ökat och oron minskat enligt Stockholms stads senaste trygghetsmätning.

- Även om vi märker en positiv förändring kommer vi fortsätta att ha poliser närvarande i området, säger Thomas Backemo, biträdande lokalpolisområdeschef på Norrmalm.

Sommar på Sergels torg

Thomas Backemo från stockholmspolisen medverkade den 11 juni vid invigningen av Sommar på Sergels torg. Det är ett event av Stockholms stad där finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i sitt invigningstal pratade mycket om samverkan för ett tryggt Sergels torg. Både polisen och Stockholms stad jobbar långsiktigt och målmedvetet i nära samverkan med andra aktörer och organisationer som fastighetsägare och City i samverkan. Syftet är att utveckla Sergels torg och Klaraområdet till att bli en levande, inbjudande och trygg stad.

- Det är viktigt att vi gör detta arbete tillsammans i samverkan med andra aktörer, inte minst med Norrmalms stadsdelsförvaltning och Stockholms stad. Vi ska fortsätta den positiva utvecklingen på Sergels torg och Klaraområdet, avslutar Thomas Backemo.

Om City i Samverkan

"City i Samverkan är Stockholm Citys organisation för offentlig-privat samverkan. Medlemmarna är Stockholms stad, fastighetsägare, handeln, samt enskilda företag och organisationer. Genom samverkan skapar City i Samverkan en attraktiv och händelserik citykärna, öppen för alla".