Rättegång inleds efter mord i Märsta

Fredagen den 2 oktober 2020 klockan 11.45 i Märsta inträffade ett mord då en man, målsäganden, satt och väntade på bussen. Torsdagen den 3 juni inleds rättegången mot den misstänkte gärningspersonen.

Då bussen anlände reste sig målsäganden och skulle precis kliva på bussen då en ensam gärningsman dök upp bakifrån och sköt ett flertal skott mot målsäganden. Kulor träffade bussen och flertalet personer befann sig i farozonen för att bli träffade.

Gärningsmannen försvann sedan på en elsparkcykel. Händelsen iakttogs av ett flertal vittnen. En större polisinsats genomfördes omgående men gärningsmannen lyckades undkomma. En av bussens kameror fångade händelsen på film där man ser gärningsmannen iförd en grön jacka med en pistol i handen springa och skjuta mot målsäganden.

En omfattande förundersökning påbörjades vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm nord. Efter en längre tids utrednings- och spaningsarbete var den samlade bevisningen tillräckligt stark för att frihetsberöva en person och väcka åtal för mord. Den nu åtalade misstänks vara skytten och bevisningen mot honom vilar till stor del på dna-spår från honom på brottsplatsen samt målsägandes blod på kläder tillhörande den nu åtalade.