Stal för över en miljon med hjälp av störsändare

Idag inleds rättegången där två personer står åtalade för grova stölder och grovt häleri av varor till ett värde av drygt en miljon kronor. Männen ska ha använt störsändare för att ta sig in i bilar.

De åtalade misstänks för att ha använt så kallade störsändare för att komma in i parkerade fordon. En störsändare slår ut signalen från en elektronisk bilnyckel. Föraren tror att hen har låst bilen, men den förblir alltså olåst. På så sätt har man snabbt och lätt kommit åt föremål i bilarna utan att orsaka några skador. En del drabbade har inte märkt stölden förrän flera timmar senare.

– Att ta sig in i fordon med hjälp av störsändare är dessvärre väldigt vanligt och jag vill verkligen uppmana alla att kontrollera så att bilen verkligen är låst när man lämnar den eller det bästa är att inte lämna värdesaker alls i bilen, säger Monica Krüger, vid gränspolishetens utredningsgrupp, och fortsätter:

– De flesta brotten av den här typen förblir ouppklarade. Därför är det extra roligt att vi har fått ihop den här utredningen med ungefär 400 föremål och minst 35 identifierade målsägare som nu har möjlighet att få tillbaka sina datorer och andra värdefulla saker.

Det var i början av mars som polisen hittade en störsändare i jackfickan på en man i centrala Stockholm. Vid husrannsakan i mannens bostad hittades ett 50-tal datorer och andra föremål, i synnerhet dyra märkesvaror, till ett värde av över en miljon kronor. Under utredningens gång kunde man koppla ytterligare en gärningsman till brotten och de två ställs inför rätta idag, den 7 juni, för 22 fall av grov stöld samt grovt häleri. Rättegången pågår till och med torsdag den 10 juni i Södertörns tingsrätt.