Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar

Många ansöker nu om pass och vissa expeditioner har en väntetid upp till sju veckor. Planerar du inte att resa under sommaren kan du vänta med ansökan. I början på januari 2022 får passen och de nationella id-korten en helt ny design.

Behöver du inte ditt pass eller nationella id-kort till sommaren rekommenderar polisen att du väntar med din ansökan till i höst. Kan du vänta med att ansöka om pass eller nationellt id-kort till i början på januari 2022 kommer du dessutom kunna hämta ut ditt pass eller ditt nationella id-kort med den nya designen.

Ansök och hämta på valfri passexpedition

Ansökan kan göras varsomhelst i landet. Det är långa väntetider främst i storstäderna, så har du möjlighet att ansöka om pass eller nationellt id-kort på annat ställe kan det korta din väntetid. I samband med din ansökan får du fritt välja på vilken passexpedition du vill hämta din färdiga handling.

Se över giltighetstiden och boka i god tid

Alla lediga tider för att ansöka om pass och nationella id-kort finns på polisen.se. Polisen har inte tillgång till andra system eller fler bokningsbara tider än de som finns på polisen.se. Behöver du hjälp med att boka tider på polisen.se kan du alltid ringa polisen på 11414 men det går fortast att göra det själv på polisen.se.

Varför är det långa väntetider?

Varje år hanterar polisen miljontals ansökningar om pass och nationella id-kort. Pandemin har gjort att vi har ett ökat servicebehov då mer än en halv miljon pass som gått ut inte förnyats. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning och därför har vi minskat antal bokningsbara tider på våra passexpeditioner. Polismyndigheten beklagar de långa väntetiderna som uppstått på grund av pandemin.

Passets giltighet

Ditt pass gäller under den tid som anges på passet. Du kommer alltså inte behöva ansöka om ett nytt pass med anledning av den nya designen.

Relaterat

Pass och nationellt id-kort

Polisstationer med pass och nationellt id-kort