13 personer åtalas efter våldsamt upplopp

I slutet av augusti förra året utbröt oroligheter i en korsning på Amiralsgatan i Malmö efter att en koran bränts tidigare under dagen. Nu åtalas tre personer för anstiftan till våldsamt upplopp och ytterligare tio för våldsamt upplopp efter händelserna.

Trots stora insatser från polisen eskalerade oroligheterna till ett våldsamt upplopp och flera hundra personer uppskattas ha befunnit sig på platsen. Skadegörelse för flera miljoner kronor skedde i området och omfattande stenkastning riktades mot poliserna på platsen, 15 poliser skadades under det våldsamma upploppet.

- Det har funnits ett stort filmmaterial från platsen som utredarna har kunnat gå igenom för att använda som bevisning i utredningen. Mycket av arbetet har handlat om att försöka identifiera personer som ses begå brott på filmerna, säger Rebecca Tolic Olofsson, utredningsledare i polisområde Malmö.

Åtta personer är sedan tidigare dömda för delaktighet i det våldsamma upploppet. En 31-årig man dömdes till skyddstillsyn och sex pojkar och en flicka i åldern 16 till 17 år dömdes till ungdomsvård eller ungdomstjänst.

Domen kom i december förra året men utredningen har fortsatt utan uppehåll ända sedan händelsen ägde rum förra sommaren.

- Det var många personer som aktivt deltog i det våldsamma upploppet och det gör att det tar tid att utreda en sån här händelse. Dagens åtal visar att vi envist jobbar för ett tryggt och säkert Malmö, säger Rebecca Tolic Olofsson.

Uppdatering/rättelse 210506: I den ursprungliga texten stod det att sju pojkar tidigare dömts för delaktighet i det våldsamma upploppet. Detta är nu korrigerat då det rör sig om sex pojkar och en flicka.