29-åring döms för anstiftan till mord

Strax innan lunch på fredagen dömdes en 29-årig man till livstids fängelse av Malmö tingsrätt för anstiftan till mord, på Ramels väg i Malmö i mars 2017, och för anstiftan till försök till mord, på Docentgatan i Malmö i februari 2018.

- Det tar tid att utreda grova brott och åklagaren och utredarna har varit uthålliga och gjort ett fantastiskt proffsigt jobb genom hela processen, säger Hasse Persson, utredningsledare i ärendet på Ramels väg.

Nyckeln i utredningarna har varit en krypterad mobiltelefon. Kryptering i en telefon gör att ingen förutom den som har rätt lösenord eller kod kan se innehållet i telefonen, men med hjälp av Norges motsvarighet till nationellt forensiskt centrum kunde krypteringen brytas.

- Utredningen gällande Docentgatan har dessutom en stark koppling till det penningtvättsärende som den misstänkte åtalats för och som gav utredningen en tydlig motivbild – vilket sällan är fallet annars, så våra utredare har gjort ett mycket skickligt arbete, säger David Sjöman, utredningsledare i ärendet på Docentgatan.

Väl förbi krypteringen kunde utredarna se hur morden beställts och planerats via chattmeddelanden där de inblandade personerna använt olika alias. Efter detta väntade ett digert arbete med att knyta specifika personer till de olika alias som använts i chattkonversationerna och det var här som den nu dömde 29-åringen kunde bindas till det alias som agerat som anstiftare till morden.

- Det har tagit oss fyra år att nå så här långt. Utredningen som avser mordet på Ramels väg omfattar 24 000 sidor och den här domen är ett tydligt kvitto på att vi aldrig ger oss. Vi kommer fortsätta kämpa för att ge upprättelse åt de vars anhöriga mördats i Malmö, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Den 29-årige mannen har funnits i de grova kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. 29-åringen har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet.

- Vårt arbete i Malmö har varit riktat mot grupperingen han fanns i, för att försöka förhindra mord och andra våldsbrott, men avsaknad av rätt lagstiftning har gjort att vi inte kunnat avlyssna digital trafik och förhindra något av morden. Om vi haft möjlighet till hemlig dataavläsning 2017 hade vi sannolikt lyckats avvärja brottet och förhindra mordet, säger Mattias Sigfridsson.