Åtal efter rekordbeslag av narkotika

Fem män åtalades under tisdagen vid Växjö tingsrätt efter att polisen gjort ett stort beslag av cannabis i Rottne utanför Växjö i januari 2021. 131 kg cannabis beslagtogs vilket är det största beslaget som gjorts vid ett tillfälle i Kronobergs län.

Den 29 januari 2021 slog polisen till efter en tids spaning när ett större parti narkotika i form av cannabis skulle levereras till ett förråd i Rottne i Växjö kommun. En man i 25-årsåldern från Skåne greps misstänkt för grovt narkotikabrott. I samband med husrannsakan anträffades sammanlagt drygt 131 kilo cannabis med en THC halt på 28-29 % vilket är en mycket hög THC-halt. Mannen åtalas för grovt narkotikabrott.

Narkotikan hade levererats till platsen med en rumänsk registrerad lastbil i fruktlådor tillsammans med citroner. Fordonet stoppades senare av tullen i Helsingborg i samband med att fordonet skulle lämna Sverige. Två män i 45- årsåldern, båda medborgare i Rumänien, greps och häktades. En av dessa har släppts och misstankarna mot honom har lagts ned. Den andre åtalas för grov narkotikasmuggling.

I samband med den fortsatta utredningen har ytterligare två personer häktats. En av dessa, en man i 45-årsåldern och rumänsk medborgare, åtalas för grov narkotikasmuggling. Den andre, en man i 25-årsåldern hemmahörande i Växjö, åtalas för grovt narkotikabrott alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott genom att han har varit behjälplig bland annat genom att anskaffa den lokal som narkotikan förvarades i.

Ytterligare en person, en man i 40-årsåldern och hemmahörande i Skåne, åtalas för grovt narkotikabrott alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott.

Flera personer har varit frihetsberövade såsom anhållna och häktade. Mot vissa har misstankarna lagts ned medan förundersökningen alltjämt pågår beträffande vissa personer.

Beslaget av drygt 131 kilo cannabis är det största enskilda beslaget av cannabis som gjorts i Kronobergs län och är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan tullen och polisen.

Förundersökningsledare är extra åklagare Gunilla Öhlin som hänvisar till åtalet som under tisdagen lämnats till Växjö tingsrätt