"Att jobba inom gränspolisen är som att vara en vanlig polis, men med plusmeny"

En glad man klädd i polisuniform.

”Att jobba inom gränspolisen är som att vara en vanlig polis, men med plusmeny”, säger Johan med ett skratt. Han är gruppchef inom gränspolisen i Dalarna.

”Vi gör allt som andra poliser gör; jobbar i yttre tjänst, utreder brott, stöttar i trafikinsatser - men vi är specialiserade på utlänningsrätt. Mycket av vårt arbete är brottförebyggande; vi jobbar med gränskontroller, gör arbetsplatsinspektioner, söker efter personer som är efterlysta, avvisar personer som inte ska vara i Sverige och verkställer utvisningar som en annan myndighet eller domstol fattat beslut om.

Personer som är i Sverige utan tillstånd löper tyvärr ökad risk att hamna i kriminalitet eller utnyttjas som svart arbetskraft. Det vill vi hjälpa till att motverka – både för individens skull och för vårt samhälle.

Att börja jobba på gränspolisen är ett av de bästa besluten jag fattat. Vi är ett bra team med många kompetenser som kompletterar varandra. I vår vardag möter vi många människor med olika religion, etnicitet, språk och bakgrund. De befinner sig ofta i en utsatt situation. Genom att möta människor med ett öppet sinne och agera ödmjukt och humant kan vi på gränspolisen göra stor skillnad!”

 

Har du erfarenhet av gränsbevakning eller arbete med återvändande? Är du sugen på att bli polis? Nu kan du söka den funktionsinriktade polisutbildningen med inriktning mot gränspolisverksamhet. Utbildningen är 1,5 år och startar i januari 2022. Du får anställning hos polisen när du börjar utbildningen. Just nu söker vi kollegor, främst i Dalarna och Värmlands län.