Fällande dom i stort ärende i Malung

Idag föll domen i Mora Tingsrätt i ett stort ärende med kopplingar till Malung och Eskilstuna.

En man i 45-årsåldern döms till fängelse i 2 år för bland annat misshandel, grovt olaga hot och försök till utpressning. En man i 20-årsåldern döms till fängelse i 1 år för bland annat medhjälp till försök till utpressning och ytterligare en man i 20-årsåldern döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 60 timmar för medhjälp till försök till grov utpressning. 

Den 8 januari 2021 möts en kille i sin trappuppgång av ett slag i ansiktet och får en pistol riktad mot sig. Det visade sig vara startskottet till ett ärende som växte på ett sätt som man från början inte kunde tro och det sträckte sig från Malung till Eskilstuna. 

Det hela började alltså med en misstanke om olaga hot och misshandel den 8 januari 2021 men resulterade i flertalet åtalspunkter som sträcker sig tillbaka till sensommar 2020 där allt troligtvis började med en ansökan om skilsmässa. 

Åklagaren beslutade att väcka åtal för försök till grov utpressning, grovt olaga hot, olaga hot, flertalet fall av misshandel och anstiftan-och medhjälpsbrott.  

De som har varit mest involverade i denna polisutredning är Clara och Joakim som jobbar som utredare på polisen i PO Dalarna. De båda började arbeta som civila utredare i september 2020 utan någon tidigare erfarenhet av brottsutredning. 

Vanligtvis arbetar de med så kallade mängdbrottsärenden som till exempel skadegörelse, rattfyllor, narkotikabrott och liknande. Att få jobba med ett mer komplext ärende som detta har, enligt de båda utredarna, varit otroligt lärorikt på många sätt då det har involverat så många olika former av utredningsarbete och processer som vanligtvis inte ingår i så kallade mängdbrottsärenden. 

Vad anser de har varit det mest intressanta i utredningen?

Det som har varit mest spännande och intressant i ärendet har varit själva utredningsarbetet med att bland annat gå igenom samtalslistor, innehåll i telefoner och titta på övervakningsfilmer och på så sätt försöka göra kopplingar till olika personer och skapa någon form av händelseförlopp och tidslinje kring brotten. 

-Självklart har vi stött på hinder, till viss del på grund av att vi är så pass nya, men tack vare våra kollegor så har vi alltid kunnat få den stöttning vi behövde för att utföra arbetet på bästa sätt, säger Clara. 

Vad tror de då är en framgångsfaktor i detta ärende?

Vi tror att en av de viktigaste framgångsfaktorerna i ärendet har varit den samverkan som vi tillsammans har kunnat åstadkomma. Det vi inte kan har någon annan kunskap om och det är så vi har lärt oss! Vi fick hjälp av flera olika funktioner inom polisen för att lära oss hur själva processen går till men även hur vi skulle hantera och analysera allt material som fanns i utredningen. Det finns gott om resurser att ta hjälp av inom myndigheten och kollegor som vill hjälpa till. Vi är även tacksamma för den samordning vi har kunnat åstadkomma med polisen i Eskilstuna med allt ifrån insats mot de misstänkta personerna och förhör med olika inblandade personer. Detta eftersom att brotten i utredningen har ett ursprung i Eskilstuna, även om en del brott även skedde i Malung, men även för att en del av de inblandade var hemmahörande där.   

Vilken utmaning anser de har varit svårast under resans gång?

Alla ärenden kommer med sina utmaningar och detta ärende var absolut inget undantag. En utmaning var att så fort vi hade frihetsberövade personer i ärendet blev det en annan form av tidspress som vi inte jobbat under tidigare och det kändes som att vi jobbade mot klockan konstant. Eftersom vi är relativt nya utredare var det en utmaning i sig. Det fanns många frågetecken som vi behövde räta ut under utredningens gång. Vi har ofta fått kontakta personer som har den kunskap vi inte har och på så sätt har vi lärt oss något nytt varje dag. Att ständigt lära sig nya saker och samtidigt ta sig framåt i utredningsarbetet har varit en utmaning och stundtals frustrerande speciellt med tanke på den tidspress vi har haft. 

Huvudförhandlingen är klar och domen har kommit. Vad har ni för tankar om domen?

-Huvudförhandlingen varade i sex dagar i Mora tingsrätt och nu när domen kommit är vi stolta över det arbete vi gjort. Dels att utredningsarbetet gett bra resultat och dels att målsäganden fått någon form av upprättelse genom domen. Vi har även utvecklats som utredare och kommer ta med oss det till alla framtida ärenden, både det vi gjort bra och det vi kunnat göra bättre, säger de båda utredarna.