Förhöjd risk för bostadsinbrott

Det finns indikationer på en förhöjd risk för bostadsinbrott i polisregion Nord.

Det finns indikationer på att personer som kan sättas i samband med tidigare bostadsinbrott finns i ett län som gränsar till polisregion Nord. De kan komma att röra sig vidare i polisregion Nord (Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län).

Risken för inbrott är också förhöjd i samband med långhelg då många reser bort.

Iakttagelser önskas

Polisen är intresserad av iakttagelser av okända personer och fordon som rör sig runt bostäder eller på annat vis väcker misstankar. Vid en del tidigare bostadsinbrott finns tecken på att gärningspersoner stulit cyklar som de sedan använt för att ta sig till och från brottsplatserna. Polisanmäl därför alltid en cykelstöld i närtid. Gör anmälan till polisen via telefonnumret 114 14.

Här är några tips på hur du kan minska risken för bostadsinbrott. Fler tips finns på polisen.se: Bostadsinbrott – skydda dig.

  • Många inbrott sker när målsägarna är bortresta. Brott i bostäder förebyggs bäst med hjälp av samverkan mellan grannar. Hjälp varandra att ta hand om bostäderna, lämna helst inte något hus obevakat.
  • Lås ytterdörren även om du är hemma. Handväskor, plånböcker och nycklar i hallen är ett lätt byte för tjuvar.
  • Ha bra lås. Det finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.
  • Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar.
  • Undvik om möjligt att förvara värdesaker såsom guld och kontanter i bostaden. Ifall du har värdesaker hemma, lämna dem inte kvar när du reser bort. Ta med dem eller lämna dem hos som personer du litar på. Ge inte tjuven möjligheten att göra sig vinning – det göder fler bostadsinbrott.

Kontakta polisen!

Alla iakttagelser och tips kan vara av intresse i en förundersökning eller för att förhindra nya brott. Kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för att lämna tips. Ring 112 vid ett pågående brott.