Fyra utsattes av kvinnlig rånarduo

Bild på person med huvtröja bakifrån, tillsammans med en bankomat.

Bilden är ett montage. Bild: Polisen

Polisens tidiga utredningsåtgärder och två polisområdens effektiva samarbete avbröt våldsam rånturné i Västsverige.

En 75-årig kvinna slogs blodig när två kvinnor i 30-årsåldern tog sig in i hennes lägenhet och rånade henne på plånbok, mobiltelefoner, en brudklänning och mediciner.

Bara dagen innan utsatte dem även två personer för allvarliga hot om knivskärning.

– Ena kvinnan bodde tidigare granne med målsäganden och anspelade på detta för att ta sig in i lägenheten, säger Turid Magnusson, utredare i Åmål.

Rånar ytterligare äldre i Göteborg

Kvinnorna, hemmahörande i Göteborg respektive Åmål, begav sig sedan vidare till Göteborg där de genomför ytterligare ett grovt rån. Också det mot en äldre kvinna.

På ett planerat sätt förföljer dem kvinnan hem till hennes bostad, för att där överfalla henne, och även i det här fallet, tillgripa sig kontanter, mobiltelefon och bankomatkort.

Under övergreppet hotar dem även rånoffret till livet – för att inte polisanmäla men också för att få koden till bankomatkoretet. Något som skulle visa sig bli en avgörande pusselbit i utredningen.

– Med överfallet i Göteborg, som hade ett liknande modus och utfördes av två yngre kvinnor, misstänkte vi ganska snabbt att det rörde sig om samma gärningspersoner, fortsätter Turid Magnusson.

Tät kontakt

Den täta kontakten mellan utredarna i Nordost och Åmål gjorde att de kunde samköra förhören med de misstänkta, men även inhämta vittnesuppgifter åt varandra på de olika orterna. En samverkan som gjorde utredningstiden förhållendevis kort – från händelse till åtal på drygt två månader.

– Med snabb hjälp från Åmål-utredarnas analytiker i Trollhättan, som analyserade masttömningarna, kunde vi konstatera att det rörde sig om samma gärningspersoner i de båda fallen, säger Jan Löverdal, utredare vid lokalpolisområde Nordost i Göteborg.

Väktare uppehöll kvinnorna

Bankomatuttagen kvinnorna gjorde på centralstationen i Göteborg blev högintresanta. Och med övervakningsbilder från bankomaterna i väktarnas händer på centralstationen kunde de gripas efter bara en knapp vecka.

– Vi visste att kvinnorna rörde sig mellan centralstationen i Göteborg och Partille. Genom att ta hjälp av väktarna både på centralen och Allum i Partille kunde de snabbt meddela oss, uppehålla dem och polis gripa dem.

Sammanlagt mer än nio års fängelse

Första patrull på plats vid händelserna i Åmål gjorde, tillsammans med utredningsjouren, flera snabba och avgörande åtgärder direkt efter händelsen – höll vittnesförhör, filmade lägenheten, tog bilder och andra iakttagelser.

– Att vi hade så mycket rätt gjort från början gjorde att jag egentligen ”bara” kunde koppla samman de båda händelserna och sammanställa utredningen, från vårt och Åmåls håll, till åklagaren för att väcka åtal.

Kvinnan i 30-årsåldern dömdes av Vänersborgs Tingsrätt till 4 år och fem månader fängelse. Den andre, närmre 25-årsåldern, dömdes till fem år och tio månaders fängelse.

– Domen är kvittot på ett bra utredningsarbete, avslutar Jan Löverdal.