Gränskontroller från Norge mot Dalarna och Värmland upphör

Två poliser vid gränskontroll med polisbil. Utomhus, mörkt.

Vid midnatt natten till den 25 januari startade gränskontrollerna från Norge till Dalarna och Värmland. Bilden är från det tillfället vid Hån i Värmland. Bild: Polisen

Mellan den 25 januari och 30 maj har Polismyndigheten i polisregion Bergslagen utfört gränskontroller mot Norge för att minska smittspridningen. Dessa kontroller har nu upphört.

Midnatt natten till den 25 januari startade polisen i region Bergslagen upp gränsbevakningen vid Hån, Eda, och Lekvattnet i Värmland samt vid riksväg 66 vid Stöten i Dalarna. Under en period, mellan den 4 och 14 februari, bistod Försvarsmakten med resurser vid gränsbevakningen. Även Tullverket har hjälpt till under en lång tid. Under mars månad förbjöds motortrafik på mindre överfarter från Norge in till Dalarna och Värmland för att leda trafiken till de bevakade övergångarna.

Syftet med gränsbevakningen har varit att minska smittspridningen. Under april månad och framåt bestod uppdraget i att kontrollera om personer som passerade gränsen från Norge kan visa upp ett negativt covid19-test.

Mellan den 25 januari och 30 maj har Polismyndigheten kontrollerat 149 465 personer som passerat gränsen från Norge in till polisregion Bergslagen. 130 150 fordon har kontrollerats. Av dessa nästan 150 000 personer har 1230 personer avvisats av olika skäl. Skälen kan vara att de inte kunnat uppvisa ett negativt covid19-test eller inte uppfyllt övriga krav för att få passera in i Sverige.

Läs mer om aktuella regler för inreseförbudet.