Varning för bedragare – påstår att de ringer från banken

Bedrägeribrott mot äldre sker på olika sätt. Just nu ser polisen anmälningar där gärningspersonen ringer och utger sig för att komma från bankens säkerhetsavdelning. Till bostaden kommer sedan en person och hämtar upp kortet med tillhörande kod.

– Bedragare anpassar sig till det som sker i samhället och är väldigt duktiga på att inge förtroende. De använder sig att flera olika sätt för att komma in till äldre personer men om du är lite mer besvärlig och jobbig kan du försvåra ordentligt för personen som försöker lura dig, säger Fanny Göthberg vid bedrägerisektionen för polisen i region Stockholm.

Sedan en tid har polisen märkt att äldre personer övertalas att lämna ifrån sig både kontokort, kontanter och smycken. Polisen är medveten om att sätten bedragarna använder sig av varierar, så om ett tag kan det vara andra metoder som används för att ta sig in och lura de äldre personerna. 

Anmälningarna om att personer ringt till de äldre och berättat att de varit utsatta för ett bedrägeriförsök finns från hela länet. För två veckor sedan var det bland annat en kvinna i 90-årsåldern som bor i Upplands Väsby kommun som blev avlurad sitt kontokort och smycken till ett värde av 500 000. Under samma period blev en kvinna i 95-årsåldern och boende i Hägersten lurad på sitt kontokort med tillhörande kod. En okänd person har sedan tagit ut 15 000 kronor från hennes konto.

Bedrägerier mot äldre är prioriterade brott men utredningsmässigt kan det vara svårt att bevisa vem eller vilka som lurat brottsoffret. Utredningspersonalen tittar på om det finns någon övervakningsfilm som kan hjälpa till att identifiera gärningspersonerna. Sker bedrägeriet med överförningar via nätet finns det eventuellt elektroniska spår.

Tillvägagångssätt

Här är några av de sätt som används för att lura brottsoffer                         

  • Vishing (voice phising- falska telefonsamtal) Innebär att flera gärningspersoner begår bedrägerier genom att kontakta – i huvudsak- äldre personer, och utge sig för att ringa från deras bank, polisen eller annan myndighet.
  • Fysisk vishing- är som ovan ett telefonsamtal där man genom social manipulation förmår den uppringde att under telefonsamtalet utge sin pinkod och därefter ”överlämna bankkort” till en gärningsperson som åker hem till brottsoffret.
  • Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden. Inne i bostaden stjäl personen eller en medgärningsperson brottsoffrets värdesaker.
  • Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma. När brottsoffret hämtar t ex en penna tar personen, eller en medgärningsperson, sig in i bostaden och stjäler värdesaker.

Så här kan du skydda dig mot bedrägerier