Internationella samarbeten behövs för att komma åt investeringsbedrägerier

Svensk polis har deltagit i en Europolinsats ledd av Tyskland för att komma åt personer som utfört investeringsbedrägerier.

Svensk polis har biträtt tysk polis i en husrannsakan i Sverige kopplat till en större tysk utredning mot investeringsbedrägerier. Det handlar om ett större nätverk personer som utfört investeringsbedrägerier under flera år. I Europolinsatsen genomfördes planerade tillslag simultant i flera länder den 11 maj.

– Brottsligheten bedrivs till stor del med hjälp av datorer och telefoner och därför var vårt fokus främst att säkra den typen av bevisning. Eftersom risken är stor att bevisning snabbt kan förstöras, planerades tillslaget noggrant och flera sektioner inom polisen medverkade, säger Jonas Midlöv, gruppchef på bedrägerisektionen i region Syd.

Investeringsbedrägerier handlar om att gärningspersonen förmår brottsoffret att investera i något som inte existerar. Det kan röra sig om fonder, ädelmetaller eller det som blivit vanligast på senare år; kryptovalutor. Antalet anmälningar om investeringsbedrägerier har sedan år 2016 ökat kraftigt. År 2016 anmäldes 98 investeringsbedrägerierna och år 2020 hade dessa ökat till 1622. Brottstypen är komplex att utreda eftersom det är svårt att spåra pengarna som genom transaktioner ofta förs mellan olika länder.

– Internationella samarbeten och gemensamma insatser är mycket viktiga för att vi ska komma åt den här typen av brottslighet. I detta fall kommer vi sammanställa och informera tysk polis om våra resultat, så de kan begära ut bevisningen till den fortsatta utredningen, säger Jonas Midlöv.

Genomgångar av anmälda investeringsbedrägerier visar att brottsoffren blir av med allt från 2 500 kr till flera miljoner. Den genomsnittliga summan är 350 000 kr per brott.

Skydda dig mot investeringsbedrägerier

Många brottsoffer kommer i kontakt med gärningspersonerna genom annonser på nätet, exempelvis i sociala medier. Brottsoffret lockas kanske av möjligheten att få sina pengar att växa för att trygga pensionen. Det finns exempel på att gärningspersonerna skapat hemsidor där brottsoffret kan se sina pengar växa och kanske investerar mer för att öka avkastningen. När brottsoffret vill plocka ut sina vinster försvinner ofta hemsidan och gärningspersonen gör sig oanträffbar.

Så här kan du undvika att drabbas:

  • Ta reda på så mycket fakta som möjligt om det du ska investera i. Förstår du inte hur systemet fungerar bör du avstå.
  • Var källkritisk på nätet, det är väldigt lätt att sprida exempelvis falska nyhetsartiklar.
  • Acceptera aldrig att någon tar kontroll över din dator genom fjärrstyrning.
  • Kontrollera på Finansinspektionens hemsida att företaget inte förekommer på deras Varningslista.