Man åtalas för flera överfall av kvinnor

Idag den 12 maj har åtal väckts mot en man misstänkt för nio fall av bland annat våldtäkt, misshandel och sexuellt ofredande.

Den åtalade mannen är i 30-årsåldern och misstankarna gäller bland annat en grov våldtäkt som inträffade vid friluftsområdet Skavlöten i Täby under sommaren 2020 och ett grovt sexuellt övergrepp som inträffade vid sjön Ekoln i Uppsala under sommaren 2018.

– Sedan händelsen i Täby i somras har vi sett ett enormt stort engagemang för den här utredningen och jakten på gärningsmannen, både från allmänheten och internt inom polisen, säger Niklas Kraft, gruppchef för en av sexualbrottsgrupperna i polisområde Stockholm nord.

Mannen förföljde vid båda tillfällena kvinnor som var på väg från badplatser. Polisen säkrade dna-spår från gärningsmannen efter båda händelserna. I slutet av januari 2021 fick polisen tips om den nu åtalade mannen. Strax efter gripandet fick utredarna besked från Nationellt forensiskt centrum om att hans dna matchade med de spår som säkrats vid brottsplatsundersökningarna. Mannen har suttit häktad sedan 26 januari och under utredningen har nya misstankar tillkommit.

Cirka 200 tips från allmänheten

Förutom händelserna i Täby och Uppsala så åtalas mannen för ytterligare sex överfall av kvinnor som inträffat under 2018 på olika platser i norra Stockholm samt ett fall som inträffat 2019 i Dalarna. Rubriceringarna för de sju tillkommande händelserna är ett fall av misshandel och sexuellt ofredande och sex fall av sexuellt ofredande.

– Tack vare säkrandet av gärningsmannens dna vid brottsplatsundersökningen och ett aktivt arbete med media så har allmänheten bidragit med cirka 200 tips som gjort att vi hela tiden jobbat på och hållit liv i utredningen, säger Hanna Tryde, en av utredarna.

Kontakt för intervjuer

Niklas Kraft, gruppchef för en av sexualbrottsgrupperna i polisområde Stockholm nord samt utredaren Hanna Tryde finns tillgängliga för intervjuer mellan klockan 11.00-12.30. Ring Stockholmspolisens mediecenter 010-564 05 55.