Ökad polisiär närvaro i Eskilstuna efter nattens bränder

Under natten till måndagen anlades ett 20-tal bränder i Eskilstuna, bland annat vid polishuset. Tre personer har anhållits. Polisen arbetar nu intensivt med utredningen och stärker närvaron av yttre personal.

Vid tiotiden på söndagskvällen inkom det första av flera efterföljande larm om bränder i Eskilstuna. Sammanlagt har minst 25 fordon antänts och dessutom antändes ett brinnande föremål på baksidan av polishuset. Efter omfattande insatser av polis och räddningstjänst kunde bränderna släckas och tre personer gripas. De är anhållna, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse. Brottsrubriceringarna kan komma att ändras. Efter gripandena inkom inga ytterligare larm om nya bränder. Personerna är kända av polisen sedan tidigare och har kopplingar till kriminella nätverk. Inga personer har skadats och det finns inga bekräftade attacker mot enskilda poliser.

– Vi ökar nu den polisiära närvaron i Eskilstuna och arbetar med synlighet för att skapa trygghet och ta emot tips och vittnesuppgifter samt att kunna hantera eventuellt ytterligare händelser. Vi har även stärkt vår utredningsorganisation för att fortsätta det intensiva utredningsarbetet under de kommande dagarna, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Motivet utreds men det finns misstankar om att bränderna är en samordnad missnöjeyttring mot att polisen har varit aktiv mot kriminella konstellationer, där bland annat nyckelpersoner har frihetsberövats och stora beslag av narkotika har gjorts.

– Det här är mycket allvarligt, inte minst när man angriper polisen på det här sättet. Det är ingen framgångsrik strategi, det är inte så att vi slutar göra vårt jobb för att någon visar sitt missnöje. Ska man slippa vårt intresse får man sluta begå brott, säger Ulrika Herbst, regionpolischef i region Öst.

Polisen i Eskilstuna får nu förstärkning från andra lokalpolisområden i polisregion Öst och även från andra polisregioner och polisens nationella operativa avdelning om det bedöms nödvändigt.

– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov, säger Anders Thornberg, rikspolischef.

Har du sett något? Polisen tar emot tips från allmänheten. Kontakta polisen på 114 14 eller via vår webbtjänst. https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/