Pernilla jobbar som gränspolis

En kvinna klädd i polisuniform står intill en bil och samtalar med föraren.

”Jag har alltid velat bli polis, redan som liten”, berättar Pernilla som jobbar som gränspolis i Värmland. ”Efter några år som polis i Stockholm ville jag flytta hem till Värmland och då fanns det bara en tjänst att söka - på gränspolisen.

Jag sökte utan att ha någon aning om vad jobbet skulle innebära, men har verkligen inte ångrat mig! 

Mitt jobb är väldigt roligt och flexibelt och innehåller många olika arbetsmoment, vilket gör det väldigt varierat. Vi på gränspolisen jobbar bland annat med att söka efter efterlysta personer, göra gränskontroller, genomföra arbetsplatsinspektioner och verkställa utvisningar.

Det kan bli mycket känslor när vi ska verkställa av- eller utvisningsbeslut. Men jobbet måste göras och jag vet att jag gör det på ett bra sätt. Jag kan bidra till att en mycket utsatt situation blir lite mindre jobbig för den som ska lämna landet. Det är jätteviktigt för mig! 

Flera gånger har jag varit med om att de som åker hem faktiskt känner att det är jätteskönt att komma hem. Familjen möter upp vid flygplatsen och det blir kramkalas. Då känns det ändå som att vi lyckats genomföra ett tufft uppdrag på ett så bra sätt som möjligt”.

 

Har du erfarenhet av gränsbevakning eller arbete med återvändande? Är du sugen på att bli polis? Nu kan du söka den funktionsinriktade polisutbildningen med inriktning mot gränspolisverksamhet. Utbildningen är 1,5 år och startar i januari 2022. Du får anställning hos polisen när du börjar utbildningen. Just nu söker vi kollegor, främst i Dalarna och Värmlands län.