Polisen i Västsverige stoppade kortbedrägerier mot äldre

De utgav sig för att ringa från banken för att komma åt äldre kvinnors bankkort och koder. Men polisen spårade de misstänkta. Nu åtalas en man och en kvinna i Västsverige för flera fall av grova kortbedrägerier.

Sent i höstas tog polisens bedrägeriutredare i region Väst emot flera anmälningar om kortbedrägerier, så kallad fysisk vishing.

Bedragarna riktade in sig mot kvinnor i 80–90-årsåldern. De utgav sig ringa från banken för att hjälpa de äldre att spärra sina bankkort och därmed förhindra att de utsattes för brott. Men den påstådda hjälpen var en bluff. En stund senare ringde en kvinna på dörren hos brottsoffren och tog hand om både bankkort och kod. Korten användes därefter för kontantuttag och inköp av märkeskläder.

Kontoutdrag och övervakningsbilder ledde polisen till en 42-årig kvinna och en 25-årig man från Göteborg. Kvinnan greps i februari, mannen drygt en månad senare.

– Genom att de båda frihetsberövades kunde vi förhindra fortsatta bedrägerier mot äldre brottsoffer, säger Peter Edvardsson, gruppchef vid regionala bedrägerisektionen.

Både kvinnan och mannen åtalas nu för fem fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. De som lämnade ifrån sig sina bankkort blev av med värden för cirka 10 000–15 000 kronor vardera.

Enligt åklagaren var de misstänkta brotten både välplanerade och systematiska. De riktades dessutom mot målsägare som hade svårt att värja sig.

Mannen nekar till brott och är fortfarande häktad. Kvinnan har i förhör medgett händelseförloppet men nekar till att ha gjort något brottsligt. Hon försattes på fri fot några dagar efter att hon greps.

Skydda dig mot bedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer

Skydda dig mot telefonbedrägerier

Skydda dig mot kortbedrägerier