Spontana bilträffar upplevs öka: ”Vi ser baksidor och risker”

Under den gångna helgen samlades flera hundra fordon och upp emot 1 000 personer på olika platser i Umeå. – Vi vill inte dra alla över en kam, men vi ser baksidor och risker i denna miljö, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef.

Polisen i Umeå upplever att det finns en växande trend med spontana bilträffar som främst lockar unga i åldrarna 14–20 år och uppåt, men ofta träffar patrullerna på ännu yngre barn. Fredrik Jeppsson är biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå. Han säger att polisen på inget vis är ute efter att ”jaga” unga med ett bilintresse.

– Tvärtom, vi gläds med alla ungdomar som har ett stort motorintresse. Det har dock inget med motorintresse att göra när det bråkas, spelas hög musik, skjuts raketer, förstörs saker och skräpas ned, säger han.

De flesta ungdomar och unga vuxna som polisen möter sköter sig utmärkt och dialogen brukar vara god. Men under kvällarna brukar lägesbilden kunna förändras till det sämre. Polisen får då också många samtal från upprörda medborgare, markägare och näringsidkare som upplever olika problem och känner oro.

– Tyvärr är det så att när berusningsgraden ökar så förändras stämningen. Vi vill inte dra alla över en kam, men vi ser baksidor och risker i denna miljö. Vi ser att det förekommer mycket alkohol och även en viss del narkotika i dessa sammanhang. Med berusningsgraden så ökar också risken för våldsbrott och olyckor, säger Fredrik Jeppsson.

Polisen vill uppmana alla föräldrar att föra en konstruktiv dialog med sina barn och ungdomar kring vad de gör och vilka de umgås med. Prata även om säkerhet i trafiken.

– Vi ser det inte lämpligt för barn att vistas på till exempel en parkering där det finns fullt med alkohol och narkotika. Vi behöver föräldrarnas hjälp att föra en dialog med ungdomarna för att få till en förändring på sikt. Vi vill också uppmana alla unga som är motorburna till att ta ansvar. Under pandemin är det särskilt viktigt att inte uppmuntra till att samlas i stora träffar, säger Fredrik Jeppsson.

Presskontakt

Fredrik Jeppsson
Biträdande lokalpolisområdeschef Umeå
Telefon: 010-568 21 37
Tillgänglig för intervjuer onsdag den 19 maj klockan 09.00–11.00.