Insats Tvärstopp i Dalarna

Utomhus, skymning, flera polisbilar, bilar, flera poliser

Stor trafikkontroll i Dalarna Bild: Polisen

Under kvällen den 12/5 genomfördes en större insats i Polisområde Dalarna. Det var polisanställda inom Utryckningsverksamheten, Trafiksektionen, Hundverksamheten och Gränspolisen som var inblandade i denna insats och inriktningen var brott på väg.

Man riktade främst in sig på lokala problembilder kopplat till bland annat motorburen ungdom. Insatsen genomfördes på olika platser i samtliga lokalpolisområden.

Man kontrollerade totalt 656 fordon och 695 personer under denna insats. Insatsen resulterade bland annat i:

*25 rapporter om för hög hastighet

*41 rapporter om brister på fordon

*4 körförbudsbelagda fordon

*4 personer misstänkta för drograttfylleri

* 4 utlänningsärenden

*19 flygande inspektioner, av Trafiksektionen, framförallt riktade mot motorburen ungdom 

Enligt Patrik Åkerlund, Lokalpolisområde Falun, är resultatet en följd av att man var tillräckligt många för att koncentrera resurserna till att stoppa många fordon på ett antal vägar samtidigt. En annan framgångsfaktor är också att resurserna flyttades runt till ett antal olika vägar, både större och mindre. 

-Samverkansdelen med både Trafikpolisen och Gränspolisen bidrog till att vi kunde driva ärenden så långt som det var möjligt. Gränspolisen tog hand om utlänningsärenden som krävde mer undersökningar än vad utryckningspoliserna normalt har tid med samt att ett antal fler flygande inspektioner kunde genomföras tack vare att Trafikpolisen deltog, säger Patrik. 

Enligt Johan Alm, Trafikpolisen Dalarna, var det inte någon bilist som körde extremt fort vid någon av kontrollerna.

- Det som jag tycker sticker ut är att vi under kort tid tog tre stycken drograttfyllerister. Två av dem stoppades utefter Lv 293 i närheten av Aspebodaavfarten. Den tredje togs på en mindre väg alldeles i närheten, säger Johan. 

-Insatsen var ett bra exempel på vad man kan uppnå när vi har möjlighet att samverka med olika enheter inom polisen. Vi ska nu utvärdera resultatet och planera för en uppföljning, säger Patrik Åkerlund.