Två män döms efter mordplaner i södra Stockholm

Två män döms till fängelse i sju respektive fem år och sex månader för förberedelse till mord, efter planer på att mörda två personer i södra Stockholm sommaren 2020. Bevisningen består bland annat av material från krypterade chattar.

Ärendet tog fart den 31 juli 2020 i samband med en husrannsakan i en bil i Skärholmen i södra Stockholm. I bilen påträffades en automatkarbin med magasin, en handgranat samt ammunition förpackat i en plastsäck. Polisen bytte ut det skarpa vapnet mot en välliknande replika och placerade denna i bilen. Dagen efter, den 1 augusti, observerade polisen två män i 25-årsåldern som åkte till den aktuella bilen, gick fram till bagageluckan och plockade upp plastsäcken med de utbytta vapnen. Männen greps då de lämnade bilen.

Samtidigt som de två männen greps pågick ett kalas med både vuxna och barn, bara cirka 500 meter från platsen. Bland festdeltagarna fanns flera personer med koppling till nätverk i Bredäng samt ett mc-gäng, bland annat en 34-årig man som utredningen visade var en av måltavlorna. I utredningen finns avlyssnade samtal och krypterade chattar som visar att det under flera månaders tid pågått en kartläggning mot två personer med ledande positioner i nätverk.

Bevisat att männen hämtat vapnet med syftet att mörda

Tingsrätten har i denna del funnit att åklagaren bevisat att de två personerna hämtade vapnet i syfte att genomföra ett mord på en eller flera personer ur ett rivaliserande gäng som befann sig i närheten.

– Vi har lagt mycket arbete på att analysera materialet. Materialet från Encrochat har ytterligare förstärkt det vi hade anat. Det är tyvärr alldeles för många unga pojkar som mist sitt liv under de senaste åren på grund av att vapen hamnat i fel händer. Vi kämpar dagligen med att försöka vända den hemska trend som har utvecklats i samhället. Därför känns det såklart väldigt bra när vi lyckas vara med och förhindra att ytterligare personer skadas eller i värsta fall mördas, säger Linnéa Allheim, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

De två 25-åringarna döms nu av Södertörns tingsrätt till fängelse i sju respektive fem år och sex månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. En av dem döms dessutom för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 31-årig man döms för att ha tillhandahållit vapnet och för grovt narkotikabrott, rattfylleri samt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen döms till fängelse i tre år och sex månader.

Ytterligare två män födda 1986 åtalades i ärendet, misstänkta för stämpling till mord, men dessa friades.