14 års fängelse för mord på Holma

Två män, nu 20 och 21 år gamla, dömdes på tisdagen till 14 års fängelse för mordet som skedde på Snödroppsgatan i mars förra året. Bakgrunden till mordet ska ha varit en skuld på 2000 kronor.

De båda männen mötte upp fyra andra män på Holma den 10 mars förra året för att diskutera en skuld på 2000 kronor som den yngre av de nu dömda männen hade till en av de fyra männen. Mötet slutade med att 20-åringen och 21-åringen avlossade varsitt vapen mot en av de andra männen och skadade honom så allvarligt att han avled.

- Vi fick tidigt uppgifter om vem som låg bakom mordet. Det ledde till att 21-åringen kunde gripas redan samma kväll. Han valde att prata med oss i förhör och berättade om vad som hade hänt på platsen. Teknisk bevisning och vittnesuppgifter kunde också styrka det han sa vilket hela tiden ledde oss framåt i utredningen, säger Mathilda Möller, utredare på grova brott i Malmö.

20-åringen kunde gripas senare samma vecka av polsk polis på en flygplats när han var i färd att försöka ta sig till London.

- Engagemanget från alla inblandade i utredningen var från första minuten jättebra. Alla, från ledningscentralen och första patrullerna på plats, till hundförare och regionala insatsstyrkan, gjorde ett bra arbete. De första patrullerna på plats gjorde ett avgörande arbete som ledde till ett snabbt gripande bara timmar senare. När alla inblandade visar sånt här engagemang så ger det resultat, säger Mathilda Möller.

Åklagaren Sofia Syrén yrkade på 14 års fängelse för de båda misstänkta, det strängaste straffet de båda kunde få eftersom ingen av dem var fyllda 21 år vid tidpunkten för mordet, och tingsrätten gick helt på hennes linje när det gällde påföljden.

- Alla från målsägarsidan och alla vittnen har talat med oss och berättat vad de vet, så mycket klaffade i utredningen. Familjen till offret har också hört av sig bara för att tacka alla inblandade i utredningen för det goda arbete de gjort. Som polis blir jag väldigt stolt när hela utredningskedjan fungerar så bra, avslutar Matilda Möller.