30 personer åtalade för omfattande grov organiserad brottslighet i Stockholm

 • Beslagtagna vapen. Foto.
  Beslagtagna vapen som ingår i åtalet. Bild: Polismyndigheten
 • Beslagtagna vapen.Foto.
  Beslagtagna vapen som ingår i åtalet. Bild: Polismyndigheten
 • Beslagtagna vapen.Foto.
  Beslagtagna vapen som ingår i åtalet. Bild: Polismyndigheten
 • Beslagtaget kokain. Foto.
  Beslagtaget kokain som ingår i åtalet Bild: Polismyndigheten
1/4

30 personer som ingår i flera olika kriminella nätverk i Stockholmsområdet har idag åtalats för omfattande grov organiserad brottslighet. En stor del av bevisningen består av kommunikation mellan de misstänkta i den krypterade tjänsten Encrochat.

– Det här är ett av resultaten av det hårda arbete vi inledde förra året och som vi har fokuserat på sedan dess. I det här fallet sitter hela ledarskiktet i ett av nätverken frihetsberövade och vi har kraftfullt reducerat flera nätverks kapacitet. Nu pågår flera stora utredningar och under det kommande halvåret kommer dessutom ett stort antal personer, varav flera är ledargestalter i olika nätverk, ha åtalats för grova brott kopplade till skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten i Stockholm, säger Robert Karlsson som är biträdande regionspolischef i Stockholm.

Brottsrubriceringarna är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, rån och människorov. 28 av de 30 åtalade är häktade.

Positiv påverkan på lokalsamhället

– Informationen vi fick via Encrochat är något unikt och i en omfattning som polisen inte sett tidigare. Vi har tack vare informationen från de krypterade chattarna haft möjlighet att kunna frihetsberöva individer som vi tidigare haft stora svårigheter att komma åt av olika anledningar, säger Björn Volkmann vid polisens avdelning för grova brott vid polisområde Stockholm Syd.

Volkmann berättar om en annan effekt på att så många i ärendet är häktade.

– Tack vare att vi har kunnat frihetsberöva flertalet individer ur framför allt nätverk i Vårby och Botkyrka så har vi kunnat se en positiv påverkan på lokalsamhället. Boende och även vissa näringsidkare i de aktuella områdena har påtalat för poliser som arbetar lokalt att de märkt en markant positiv skillnad efter att polisen genomförde dessa gripanden, säger Björn Volkmann.

Anna Stråth är förundersökningsledare för brotten i en majoritet av åtalspunkterna.

– Det ovanliga är att åtalet avser hela ledarskiktet i ett av södra Stockholms kriminella nätverk. Det rör sig om mycket grova brott som de misstänks för. Den här typen av organiserad brottslighet arbetar polis och åklagare hårt för att lagföra, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Långvarig konflikt mellan två nätverk

En av åtalspunkterna rör en långvarig konflikt mellan två rivaliserande nätverk. Våldet eskalerade efter en skjutning med dödlig utgång 2017.

– Efter skjutningen skapades en omfattande brottsplan, som gick ut på att mörda ledaren för det rivaliserad nätverket. Planen var att skjuta ihjäl honom i april 2020 i Västerås. Bara tillfälliga omständigheter gör att personen inte mördas. När mordförsöket misslyckas sluts ett avtal där en annan person får i uppdrag att mörda den rivaliserande ledaren i utbyte mot en miljon kronor, säger förundersökningsledare Anna Stråth.

En annan del av åtalet handlar om ett människorov där en ung person blir utsatt för våld, hot, utpressning och rån i en lägenhet i södra Stockholm. Gärningspersonerna planerar också att placera en bomb utanför den utpressades lägenhet. Bomben beslagtas av polisen.

Bevisningen består bland annat av information från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och beslag av narkotika, vapen och sprängmedel.

– Vi har haft stor hjälp av informationen i Encrochat där de åtalade tydligt på detaljnivå har beskrivit sina gärningar från planeringsstadiet till genomförandet. Det har gett oss en unik insyn som vi inte haft tillgång till tidigare, säger kammaråklagare Sara Nilsson.  

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 3712–21

Huvudförhandlingen startar den 6 april och kommer äga rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen är planerad att på gå fram till midsommar.  I stämningsansökan, som är inlämnad till tingsrätten, finns en bilaga med en sammanfattning av ärendet på tio sidor.

Kontakt

Björn Volkmann, polisens avdelning för grova brott vid polisområde Stockholm Syd är tillgänglig för media idag kl 11-13. Kontakta Stockholmspolisens mediecenter, telefon 010-56 40 555.

Åklagarna är tillgängliga i dag kl. 11-13 på telefon för media. Om intresse finns för korta fysiska intervjuer i dag kan du kontakta kommunikation@aklagare.se. Nästa tillfälle när åklagarna kan vara tillgängliga för media är när dom meddelats.

Kammaråklagare Anna Stråth 010-562 73 46. Hon är förundersökningsledare för brotten i samtliga åtalspunkter förutom åtalspunkterna 6 och 7.  

Kammaråklagare Sara Nilsson 010-562 50 40. Hon är förundersökningsledare för åtalspunkterna 6 och 7 om allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Kammaråklagare Ida Arnell 010-56 273 58. Hon kommer under rättegången lägga fram åtalspunkterna 9-10 om människorov, rån, grovt vapenbrott, försök till grov utpressning , grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Dessutom åtalspunkterna 11-13 om grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.