Allt fler stöldskyddsmärker bildelar

Polis med ficklampa letar i en bil.

I Västsverige har 280 anmälningar om stöld av katalysatorer gjorts från och med början av 2021, vilket är nära 200 fler än samma tid förra året. Nu stöldskyddsmärker allt fler bildelen.

Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de allra flesta stölderna och att godset förs utomlands och demonteras, för att utvinna ädelmetallerna i katalysatorerna.

För att hindra stölderna från att ske börjar nu allt fler katalysatorer att stöldskyddsmärkas med metoden MärkDNA – ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid utredning av brott.

Själva märkningen görs genom att pensla på ett syntetiskt DNA, ungefär som nagellack, en osynlig vätska som endast framträder med hjälp av UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan bildelen kopplas samman föremålet med dess rätta ägare.

– Vi har periodvis haft många stölder av denna typ, väldigt lokalt. Märkningen är ett bra komplement som kan förhindra denna typ av stölder, säger Fredrik Malm, tillförordnad polisområdeschef för polisområde Skaraborg i region Väst.

Viktigt att anmäla stölderna

Den här typen av stölder går fort att utföra och brotten är svåra att lösa då det sällan finns spår att säkra. Därför är det av stor vikt att du kontaktar polisen om du sett något som kan kopplas samman med stölderna. Det kan du göra via telefon, 114 14 eller via vårt kontaktformulär på Polisen.se.

Ser du ett pågående brott ska du alltid ringa oss på 112.

MärkDNA

  • Kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.
  • Är spårbart.
  • Kopplar samman föremålet med dess ägare.
  • Gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden.
  • Avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdeföremål.
  • Är en billig och enkel åtgärd att skydda privata värdeföremål.

Stöldskyddsmärkning med MärkDNA

Råd för att minska stölder i och från bilar

  • Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
  • Har du en så kallad keyless bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

Skydda dig från inbrott och stöld från din bil