Avspärrningar och polisiär närvaro under rättegång

Onsdag 7 april inleds en rättegång i Linköping som beräknas pågå i åtta veckor. Rättegången gäller mord och dubbelmord i Norrköping, men kommer att hållas i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

Polisen har till uppgift att se till att rättegången kan genomföras på ett säkert sätt, vilket bland annat innebär avspärrningar runt tingsrätten. Detta kan komma att påverka de som behöver ta sig till och från Garnisonsområdet i Linköping.

De som ska ställas inför rätta är sex personer som sitter häktade, misstänkta för inblandning i mord i tre fall, försök till mord och framkallande av fara för annan. Två män mördades utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019, och i april året efter besköts en bil vid en hamburgerrestaurang på Ingelsta, där en man avled och en annan man skadades.

Rättegången ska av säkerhetsskäl hållas i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. De misstänkta och andra personer i deras närhet bedöms ha ett våldskapital, och eventuella försök att störa rättegången kan inte uteslutas. Polisen kommer därför ha en ökad närvaro i anslutning till Linköpings tingsrätt under rättegångsdagarna.

Poliser med förstärkningsvapen
Det kommer att finnas en permanent avspärrning utanför entrén till tingsrätten under de veckor som rättegången pågår, vilket gör att ett antal parkeringsplatser där inte kan användas. Under rättegångsdagarna kommer även en sträcka av Regementsgatan spärras av för trafik. Det innebär att busslinjer som trafikerar den gatan påverkas, och övriga fordon får ta en annan väg. Se Östgötatrafikens kanaler för mer information.

Det kommer finnas poliser med förstärkningsvapen i området, och polisen kommer också använda UAS, även kallat drönare, för att ha en bra överblick över området. Polisen har inga tydliga tecken på att ordningsstörningar kommer att ske, men polisen behöver ha beredskap och en hög insatskapacitet om det sker.

Polisen hanterar rättegången i en så kallad särskild händelse, som leds av en regional stab.

Eventuella frågor från media svarar biträdande kommenderingschef Anna-Karin Sjöstedt på. Ställ din förfrågan med kontaktuppgifter till kommunikationsansvarige Björn Öberg på bjorn-l.oberg@polisen.se så ser han till att Sjöstedt ringer upp.