Drömmen om polisyrket

Polisen växer och en ökad satsning på flera distansutbildningsplatser ska bidra till att fler väljer att söka till polisutbildningen. – Redan som liten drömde jag om att bli polis, säger Nadja som bor i Västmanland, men pluggar till polis på distans.

Nadja, 37 år, sökte till polisutbildningen på distans under våren 2020, och kom in till hösten samma år. Redan som liten drömde hon om att bli polis, men det dröjde länge innan hon tog beslutet att låta drömmen bli sann.

– Jag gjorde två halvhjärtade försök att söka till polisutbildningen innan jag var 25 år. Men livet kom i mellan. Det berömda livspusslet gick inte riktigt ihop med barn, jobb och aktiviteter. Pusselbiten till att plugga fick inte plats i ett redan fullt pussel, så jag la tillbaka den biten i lådan, berättar Nadja.

Åren gick och livet rullade på. Under en middag flera år senare, ställde en vän till familjen frågan om hon inte skulle söka till polisutbildningen igen. Och det var då den där drömmen om polisyrket började vakna till liv igen.

– Jag bestämde mig för att göra slag i saken och börja plugga. Men på grund av familjeförhållanden var det aldrig aktuellt för mig att flytta. Därför blev jag väldigt glad när jag kom in på distansutbildningen, tack vare det får jag ihop livet med familj och barn med studier. Det bästa med distansutbildningen är just flexibiliteten. Jag kan lägga upp dagarna och plugget så att det passar min egen vardag. Oftast är det så att man behöver vara på plats var femte vecka för en så kallad närstudievecka. Det är då man väver ihop de praktiska momenten med de teoretiska ämnen man har läst hemma, säger Nadja.

Utökat antal distansutbildningsplatser
Polisen finns över hela landet, året runt, dygnets alla timmar – men det finns bara fem lärosäten i Sverige som har polisutbildningen. För de som inte har möjlighet att flytta till en annan ort för att gå på campus, exempelvis personer med familj, är distansutbildningen en möjlighet.

Till hösten 2021 införs ytterligare 96 platser för dem som vill studera till polis på distans. Det innebär att det till höstterminen finns totalt 336 distansutbildningsplatser.

– Det kommer öppna dörren för många fler att söka till polisen, framför allt till de som har familj och inte har möjlighet att flytta närmare studieorterna. Själv trivs jag jättebra på distansutbildningen och har inte ångrat valet en sekund, säger Nadja.

Fakta
✓ Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå, Borås, Stockholm, Växjö och Malmö.
✓ I Umeå, Borås, Malmö och Växjö går polisutbildningen att läsa på distans. Antagningsprocessen för distanssökande är densamma som för polisprogrammet i övrigt, med skillnad att du kan önska studieplats under distansutbildningen.
✓ Studierna bedrivs på heltid i en mix av obligatoriska närstudieveckor på respektive universitet/högskola och på distans med stöd av en webbaserad lärplattform.