Fem döms för sprängdåd på Hisingen

Fem unga män döms för sprängdådet i Länsmansgården på Hisingen i oktober förra året. Alla döms för allmänfarlig ödeläggelse men frias från mordförsök.

Brottet inträffade i oktober förra året då en sprängladdning detonerade på Rimfrostgatan i bostadsområdet Länsmansgården på Hisingen. De materiella skadorna blev omfattande, men ingen människa skadades allvarligt. En flicka träffades dock av splitter i ena armen. Polisens nationella bombskydd kunde också ta hand om ytterligare ett explosivt föremål som inte hade detonerat.

Poliserna som snabbt var på plats samt bra vittnesuppgifter var viktiga för att ringa in de som låg bakom dådet, säger Tomas Gustafsson, polisens utredningsledare i ärendet.

– Inom 45 minuter kunde tre killar gripas, efter ytterligare 35 minuter greps ännu en. Fyra av dem som nu dömts greps alltså inom loppet av en timma och 20 minuter, säger Tomas Gustafsson.

Sprängdådet har utretts av utredningssektionen vid regionala utredningsenheten i polisregion Väst. Genom inre spaning och vittnesuppgifter kunde en femte gärningsperson gripas en vecka efter händelsen.

Göteborgs tingsrätt dömer nu den äldste gärningspersonen, en 20-årig man, till fängelse i tre år och nio månader, medan de övriga – en 16 åring, två 17-åringar och en 18-åring - döms till sluten ungdomsvård i mellan ett år och ett år och fyra månader. De döms också att betala cirka 600 000 kronor i skadestånd till bostadsbolaget. Ytterligare ett tiotal privatpersoner tilldöms också skadestånd. Alla fem döms för bland annat allmänfarlig ödeläggelse samt försök till allmänfarlig ödeläggelse, men frias av tingsrätten från misstankarna om försök till mord.

Fakta: Polisens utredning av grova våldsbrott

Sprängdådet på Hisingen har utretts av en av regionala utredningsenhetens så kallade PUG-grupper. De är specialiserade på att utreda komplexa grova våldsdåd enligt den åtgärdskatalog som förkortas PUG, polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott. PUG beskriver alla moment som ska genomföras från det att brottet kommer till polisens kännedom ända fram till åtal.