Händelsen i Vetlanda 3 mars

Polisen fick under onsdagseftermiddagen larm om att en person attackerade människor i centrala Vetlanda med ett tillhygge. Sju personer skadades varav några fick allvarliga skador. Angreppen skedde vid fem olika platser runt Vetlanda station.

Flera polispatruller kallades till platsen och polis grep en misstänkt gärningsperson, som är en man i 20-årsåldern. I samband med gripandet så avlossade polis tjänstevapen och skottskadade den misstänkte gärningspersonen. Personen kunde därefter gripas och har fått vård för sina skador.

Mannen greps misstänkt för mordförsök och polisen utreder även terrormotiv bakom händelsen.

Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar händelsen:

Mina tankar går främst till brottsoffren och deras familjer, men också till de poliser som får hantera sådana här svåra situationer. Nu avvaktar vi utredningen för att se vilka motiv och orsaker som ligger bakom.

Torsdagen den 4 mars anhölls den misstänkte mannen efter beslut av åklagare. Fredag 5 mars, har häktningsförhandling hållits i Eksjö tingsrätt och mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord.  

Den häktade mannen är 22 år och bosatt i Vetlanda kommun, han har afghanskt medborgarskap. De personer som attackerades och knivskadades vid händelsen i Vetlanda under onsdagen är alla män, samtliga födda mellan 1945 och 1985 och hemmahörande i Vetlanda kommun.

Polisregion Öst inledde under onsdagen en regional särskild händelse och polis kommer att, på olika sätt, finnas på plats med trygghetsskapande åtgärder i Vetlanda.

Polisen är fortsatt intresserad av tips och iakttagelser från händelsen. Har du tips om händelsen tar polis tacksamt emot dessa på plats i centrala Vetlanda, telefon 114 14 eller via polisens tipsformulär.

Under helgen kommer utredningsarbetet att fortsätta på olika sätt och polisen kommer inte att ge intervjuer eller hålla någon ytterligare presskonferens med anledning av händelsen. Detta förutsatt att inget nytt avgörande framkommer i utredningen.

Major Incident in Vetlanda, March 3rd, 2021