Hovrätten skärper straff för utpressare i Södertälje

En butiksägare i Södertälje utsattes i somras för hot om att dödas ifall han inte betalade en påhittad skuld på fem miljoner. Hovrätten skärper nu straffet för en av de tre gärningsmännen.

Det var i juni som en butiksägare i Södertälje blev uppsökt av tre män med koppling till nätverk i Södertälje och Botkyrka. Butiksägaren blev utsatt för våld och hot och rånades på bland annat mobiltelefon och halskedja. Därefter fick mannen ett krav att han skulle betala en påstådd skuld på fem miljoner till gärningsmännen.

Butiksägaren kontaktade polis och de tre männen, 29, 38 och 43 år gamla, kunde gripas. I tingsrätten ändrade dock målsäganden och vittnen delar av sin historia, sannolikt efter att ha utsatts för påtryckningar. Gärningsmännen dömdes i tingsrätten till mellan ett och ett halvt och tre och ett halvt års fängelse. Domen överklagades och trots ändrade historier i tingsrätten lutar sig både tingsrätt och hovrätt på de ursprungliga uppgifterna tack vare ett noggrant utredningsarbete av polisen.

– Det är väldigt glädjande att domstolarna i det här fallet har sett till helheten och värderat det som sagts i förhör högre. Det är tack vare ett bra arbete från åklagare och polisens handläggare där förhör dokumenterats noggrant och man kunnat visa på stödbevisning som stödjer den ursprungliga berättelsen. Domen visar på vikten av att agera offensivt direkt när det kommer in anmälningar om grova brott som utpressning, säger Magnus Köhler vid Södertäljepolisen.

Hovrätten skärper straffet för 43-åringen, som i tingsrätten dömdes till två och ett halvt års fängelse för försök till grov utpressning, rån och ringa narkotikabrott. Straffet blir nu tre och ett halvt års fängelse.