Planera din resa i tid

Det förväntas bli många som vill ansöka om pass när det blir möjligt att resa igen, eftersom många av de pass som gått ut inte har förnyats under pandemin. Kontrollera giltigheten på ditt pass och boka tid för ansökan på polisen.se.

Resandet och behovet av resehandlingar har minskat under pandemin. Många har valt att inte söka nytt pass i de fall det har gått ut. Vi ser att det kan komma att bli ett större tryck än vanligt på bokningstiderna när möjligheterna att resa så småningom ökar. Därför rekommenderar vi att du som planerar en resa kontrollerar om din resehandling är giltig och ansöker om en ny i god tid.

Så anpassar polisen verksamheten

Polisen har anpassat verksamheten så att du ska kunna känna dig trygg vid ditt besök. För att vi ska kunna hålla avstånd till varandra, är inte alla passtationer alltid igång samtidigt och vi har planerat in bokningstider med längre mellanrum så att föregående kund ska hinna ut, innan det är dags för nästa besök. Våra lokaler har ett maxantal när det gäller besökare och på vissa orter har vi förlängt våra öppettider.

Så kan du underlätta ditt besök:

  • Boka tid: Du behöver boka tid för att ansöka om en resehandling i vår region: Gävleborg, Uppsala och Västmanland.Till webbokningen 
  • Besök sidan regelbundet: På vissa av våra passexpeditionerna kan det i perioder vara svårt att hitta en tid som passar. Vi uppdaterar tider kontinuerligt och det kommer ofta in återbud, så besök sidan regelbundet om du inte hittar en tid som passar vid första försöket.
  • Undvik lov och klämdagar: Extra många besöker oss under påsklov, Kristi Himmelsfärdshelgen och andra lediga dagar under våren. Just de dagarna är det extra svårt att hitta en ledig tid, så om du har möjlighet är det bra att välja en annan dag.
  • Förbered besöket: Tänk på att samtliga vårdnadshavare alltid måste ge sitt skriftliga medgivande till pass och nationellt id-kort för barn under 18 år. Läs mer och skriv ut blanketten här: Pass och nationellt id-kort för barn och ungdomar.
  • Ta med giltig id-handling: Du behöver ha med dig giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
  • Var ute i god tid: Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom sex arbetsdagar, men polisen kan inte garantera leveranstiden. Läs mer här: Pass och nationellt id-kort
  • Vänta med förnya, om du kan: Går ditt pass ut redan nu, men du har ingen resa inplanerad? Om möjligt, är det bra att vänta tills du behöver en resehandling innan du ansöker om en ny.