Polisen och känslorna - avsnitt fyra av Polispodden Umeå

Det senaste avsnittet av Polispodden Umeå handlar om känslor, till exempel vilka känslor som kan följa med från ett ingripande eller hur känslor styr vårt agerande och beslutsfattande.

I avsnittet avhandlas allt från stolthet över yrket och frustration när saker som inte går som planerat till hur olika människoöden kan beröra.

— Som polis befinner vi oss ofta mitt i samhällets skuggsida och vi träffar människor i kris hela tiden. Tvingas ge dödsbud och prata om de absolut värsta sakerna som kan hända en människa och ser hur de träffas av det. Jag tycker att det är väldigt svårt att inte bli berörd, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl som i detta avsnitt gästar de poddande Umeåpoliserna Ofelia Johansson och Victor Öberg.

Micael Säll Lindahl tycker att man får visa känslor när man är ute och arbetar som polis, men att vi måste göra det på ett professionellt sätt.

— Vi är någon som människor måste kunna luta sig mot i kris och då kan inte vi stå där och vara emotionella. Sedan får vi hantera våra känslor lite vid sidan om efter situationen. Om inte vi fixar att stå där när det är som jäkligast – vem kan man då lita på?

Victor Öberg använder känslor i sin roll som ingripandepolis. Det kan till exempel handla om att trigga igång ilska för att bli fysiskt starkare när han måste hålla i en person.

— Det är sällan jag blir ledsen eller berörd där och då på ett ärende, utan det kanske kommer när man kommer hem, säger han.

För Ofelia Johansson är det lite tvärtom. Hon betraktar sig som en emotionell person, men tror inte att hon tar med sig så mycket av känslorna på jobbet hem.

— Jag kan verkligen känna med personer vid ett ingripande. Det kan vara en person som mår psykiskt dåligt och jag kan verkligen känna mig tyngd. Jag tror inte att det påverkar min roll som polis, men jag kan känna tyngden över att vi kanske inte kan hjälpa en person, säger Ofelia Johansson, som dock i de allra flesta fall kan släppa de tunga känslorna när hon åker hem från jobbet.

Micael Säll Lindahl säger att det är svårt att inte påverkas ibland.

– När vi är i extremt våldsamma situationer och någon kanske kastar sten på en eller skjuter på en uppslukas man fullständigt av situationen. Oftast går det jättebra ändå. Vi är tränad för det och vet vad vi ska göra, men att inte påverkas av den typen av händelser är nästan omöjligt om man är människa, säger han.

Varje avsnitt avslutas med svaret på en vanlig fråga från allmänheten. Denna gång handlar frågan om man som polis får ta med sig tjänstevapnet hem.

Lyssna på avsnittet

Du hittar avsnittet på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

 1. En vanlig dag i Umeå
  Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
 2. Först på plats
  Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa Rydelius minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
 3. Alkohol och droger i trafiken
  Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.
 4. Polisen och känslorna
  Regionpolischef Micael Säll Lindahl gästar och pratar om känslor, allt från hur olika människoöden kan beröra till att hantera sina känslor på ett professionellt sätt och inte blir för emotionell vid ett ingripande eller ärende.
 5. Kriminalteknikerns vardag
  Vad gör egentligen en kriminaltekniker? Polispodden Umeå gästas av Linda Paringer som berättar om spårsäkring, bollande av hypoteser och DNA på hamburgare. Hon tipsar också om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
 6. UAS – polisens nya verktyg i luften
  UAS (unmanned aerial system) som i folkmun kallas för drönare och används inom polisen till allt från brottsplatsdokumentation till eftersök av försvunna personer. – Jag skulle säga att det är bingo som UAS-operatör att hitta en människa och rädda liv, säger trafikpolisen Johan Löfstedt som är utbildad UAS-operatör.
 7. Hund i tjänst
  Hundföraren Niklas Edling och hans arbetskollega schäfern Rapports Guard spelar huvudrollerna. Niklas reder bland annat ut vad som karaktäriserar en bra polishund och om polishundar måste ha ”coola” namn. Och vad hände den gången när Guard spårade en inbrottstjuv som tog sin tillflykt in i en annan villa?