Polisen utökar närvaron i Umeå centrum

Ett antal ungdomar har under några veckors tid uppträtt stökigt och skapat oro i centrala Umeå. För att bryta utvecklingen utökar polisen närvaron i centrum.

De senaste veckorna har polis vid upprepade tillfällen larmats till centrala Umeå där ett antal ungdomar uppträtt stökigt och skapat oro bland allmänhet och näringsidkare. Det har resulterat i flera anmälningar, bland annat gällande misshandel, ofredande, olaga hot och ordningsstörningar.

– Vi ser en kärna av omkring 7-8 individer som fler ungdomar med tiden anslutit till. Många är kända av polis och socialtjänst sedan tidigare, säger Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå.

Polisen utökar närvaron i centrum för att kunna bryta utvecklingen innan den eskalerar ytterligare.

– Vi kommer att arbeta brottsförebyggande och kontaktskapande, ta kontakt och prata med ungdomarna. I de fall vi möter unga som hamnat i riskzonen så gäller att försöka nå fram till dem på rätt sätt för att kunna hjälpa dem att komma till rätta igen, säger Michael Rystedt.

Polisens ungdomsgrupp och kommunpolis samverkar dagligen med kommunens socialtjänst och fältgrupp – men Michael Rystedt riktar även en uppmaning till alla föräldrar.

– Det är inte en bra miljö för ungdomarna att hänga på stan sent på kvällar och helger i kretsar där vi även ser att det finns en hel del alkohol i omlopp. Vi uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn och se till att faktiskt ha koll på vad de gör och var de är.

Presskontakt

Michael Rystedt
Lokalpolisområdeschef Umeå
Telefon: 010-568 22 53
Tillgänglig klockan 11.30-13.00 onsdag den 24 mars.