Du kan rädda liv – håll hastigheten i påsk

  • RPC
    Polisens uppdrag är att minska skadade och döda i trafiken. Hör Rikspolischef Anders Thornberg om polisens trafikarbete. Bild: Polisen
  • Trafik
    Bild: Minna Ridderstolpe
1/2

– Om du är ute i trafiken i påsk: var nykter och utvilad och se till att hålla hastigheten och avstånd. Det säger rikspolischef Anders Thornberg i senaste avsnittet av Rikspolischefens podd.

I podden som har trafiksäkerhet som tema, berättar Anders Thornberg bland annat om hur polisen har effektiviserat sitt arbete genom så kallade 20-minutersmetoden och om hur den nya polisbilen kommer att vara ett stöd i arbetet med att få ner hastigheten på vägarna. 

– Det är oerhört viktigt att du håller hastighetsbegränsningarna, även om alla andra runt omkring dig kör fortare än tillåtet. Får vi ner medelhastigheten i Sverige med bara en kilometer i timmen räddar vi 10-15 människoliv om året, säger Anders Thornberg i Rikspolischefens podd.

I podden medverkar också Johan Dyrander som är chef för trafikpolisgruppen i lokalpolisområde Medelpad.

– I Medelpad försöker vi jobba så nära medborgarna som möjligt. Får vi folk att förstå varför vi har trafikkontroller och varför man ska sänka hastigheterna så kan vi göra stor skillnad, säger Johan Dyrander.

Omkörningsförbud på E4

Inför påsk har Trafikverket, i samverkan med Polismyndigheten, beslutat att införa omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro. Det är en vägsträcka som är mer belastad än andra, eftersom många resenärer passerar här till och från fjällen under några timmar.

Läs mer här: Omkörningsförbud på E4 i påsk

Ökad samverkan för att nå Nollvisionen

Under påskveckan lanseras initiativet Zhero, där polisen ingår i samverkan med Trafikverket och en rad andra aktörer. Syftet är att öka förståelse och acceptans för trafiksäkerhetsåtgärder och vad som är ett trafiksäkert beteende för att nå målen i Nollvisionen. Genom stärkt kommunikation kan trafiksäkerhetsfrågan också lyftas högre på samhällsagenden.

Trafikverkets pressmeddelande

Polisens arbete med trafiksäkerhet

Rikspolischefens podd – om polisens arbete med trafik