Se upp för bedrägerier kopplat till vaccination

Äldre kvinnas hand

Bild: Lars Hedelin

6035 bedrägerier anmäldes i polisregion Öst under 2020. Bedragarna anpassar hela tiden sina tillvägagångssätt och när allt fler erbjuds vaccin kan det finnas risk att framförallt äldre personer utsätts för bedrägeriförsök kopplat till vaccinationen.

Inför vaccinationen mot covid-19 är det främst två saker man bör tänka på för att inte råka ut för bedrägeri:

  • Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
  • Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din bankdosa, ditt kontokort eller loggar in med bank-id. 

- Det är viktigt att den här informationen når fram till de äldre som är den främsta målgruppen i den här typen av bedrägerier. Prata med dina äldre släktingar och vänner. Om du jobbar med äldre så försök att ge dem informationen om bedragare, säger Björn Goding, förundersökningsledare bedrägeribrott polisområde Östergötland.

Gör så här om någon tar oväntad kontakt

Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att vi ska bli stressade och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig, följ polisens råd:

Logga inte in på din bank
Lämna inte ut siffror från bankdosa och bankkort
Lägg på luren vid minsta misstanke
 

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror. Ett förslag är att skriva upp namn och telefonnummer till en person som du litar på. Ha den informationen tillgänglig och kontakta personen om du hamnar i en situation där du tror att något inte stämmer.

Om du drabbas

Kontakta banken direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl sedan omgående och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.

Mer information

Läs mer om olika typer av bedrägerier och hur du skyddar dig på polisen.se/bedrageri

På sjukvårdsregionernas hemsidor kan man läsa om hur de går till väga när de bokar in personer för vaccinering. Be en anhörig att kolla upp hur det går till där du bor, så är du bättre förberedd.  

Kontaktpersoner för mediefrågor:

Polisområde Södermanland: Elisabet Åström gruppchef bedrägeribrott 010-56 46459
Polisområde Östergötland: Björn Goding förundersökningsledare bedrägeribrott 010-56 66707
Polisområde Jönköping: Niklas Brännström gruppchef bedrägeribrott 010-56 67721