Sök pass och id-kort i god tid

Hand som håller i ett pass.

Bild: Polismyndigheten

Under 2020 ansökte färre personer om nytt pass eller nationellt id-kort. När reserestriktionerna för pandemin lättar, väntas trycket öka att söka pass. Du som behöver pass eller nationellt id-kort under 2021 bör därför vara ute i god tid med din ansökan.

I nuläget beräknas det nationellt finnas över en halv miljon utgångna resehandlingar där personer inte sökt nytt pass. Polisen i region Stockholm har under 2020 utfärdat cirka 45 procent färre (motsvarar cirka 270 000) pass jämfört med förgående år.

− Polisen har med anledning av pandemin och restriktionerna utfärdat betydligt färre pass under förra året. När reserestriktionerna lättar behöver vi möta det kommande behovet. Om många ansöker om pass samtidigt efter vaccineringen kan det påverka polisens verksamhet och dig som ansöker, med längre väntetider innan du kan få tillfälle att ansöka om din resehandling. Därför är det viktigt att vara ute i god tid med passansökningar, säger Karin Yngvarsson, polisen Stockholm.

Sök i god tid

Utrikesdepartementet (UD) beslutade den 14 mars 2020 om avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av den rådande pandemin. Sedan den 30 juni 2020 är dock vissa länder undantagna avrådan från icke nödvändiga resor.

Den senaste statistiken visar en långsam ökning av både ansökningar om pass och nationella id-kort. Det finns risk för att trycket ökar ännu mer när UD ändrar reserestriktionerna och ett vaccin finns tillgängligt.

− Du som planerar att resa under 2021 behöver se över giltighetstiden på ditt pass så att du i god tid kan ansöka om ett nytt. Kontrollera giltigheten på ditt pass och boka tid för ansökan på polisen.se. Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong, säger Karin Yngvarsson.

Följ rekommendationerna

För att ansöka om pass eller nationellt id-kort måste man boka en tid på polisen.se. Efter att ansökan är korrekt ifylld och godkänd, tar det ungefär sex arbetsdagar att få sitt pass eller nationella id-kort.

− Tänk på att hålla avstånd och följ myndigheternas rekommendationer när du besöker våra receptioner. Polisen har bra rutiner för antal personer som samtidigt vistas i lokalerna och smittsäker hantering av passansökan, säger Karin Yngvarsson.

Om bokning av pass och nationellt id-kort:

  • Se lediga tider och boka direkt på polisen.se. Behöver du hjälp kan du ringa 11414 men polisen har inga andra tider än de som finns på polisen.se
  • Efter godkänd ansökan tar det cirka sex arbetsdagar att få sitt pass/nationella id-kort.
  • När passet/id-kortet är klart att hämtas på passexpeditionen skickas ett meddelande till det telefonnummer eller e-postadress som angavs vid tidsbokningen.

Mer info: Pass och nationellt id-kort

Boka tid för ansökan om pass och nationella id-kort